Și Grindeanu e victima Inteligenței Artificiale. Ministrul a depus plângere penală

După Mugur Isărescu și Sebastian Burduja, încă un oficial guvernamental a depus plângere penală pentru că a ajuns victima unei campanii deepfake. Este vorba de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, care a subliniat faptul că nu a făcut și nici nu va face imagine pentru vreo companie.

”Am sesizat instituțiile abilitate pentru a fi identificate, și pedepsite conform legii, persoanele care îmi folosesc imaginea pentru a promova o fictivă vânzare de acțiuni la o companie! Aceste informații false reprezintă o grosolană tentativă de manipulare! Nu am făcut și nu voi face reclamă pentru nicio companie și nu accept ca imaginea mea să fie folosită în astfel de acțiuni!”, a scris minsitrul pe pagina sa oficială.

Tot mai mulți oficiali au ajuns victimele acestor campanii de tip deepfake. Zilele trecute, Banca Naţională a României (BNR) a avertizat că, în ultima perioadă, au fost postate pe mai multe reţele de socializare imagini de tip deepfake în care sunt folosite imaginea şi vocea guvernatorului Mugur Isărescu.

În 22 ianuarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a depus plângere penală pentru o tentativă de deepfake, prin care se încearcă păcălirea românilor.

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conţinut falsificat de tip imagine, audio şi/sau video realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale, astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu şi-a dat consimţământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *