Sfintire la noua biserica din Pausa

Sute de credinciosi din Pausa si din alte localitati de pe Valea Agrijului au participat duminica, 5 iulie, la momente de inalta traire duhovniceasca, prilejuite de ceremonia de tarnosire a bisericii ortodoxe din Pausa, cu hramul Naterea Maicii Domnului.Un sobor de 18 preoti si diaconi, in frunte cu Prea Sfintitul episcop al Salajului, dr Petroniu Florea, a oficiat slujba de sfintire a noului lacas, dupa randuiala canonica a bisericii ortodoxe de Rasarit, prin asezarea sfintelor moaste si ungerea cu sfantul si marele mir a sfintei mese si a bisericii.
Noua constructie, o adevarata bijuterie prin arhitectura si pictura, prin amenajarile exteriore, s-a executat in perioada 2002-2009, in vecinatatea bisericutei din lemn, monument istoric ce dateaya din anul 1730.
Prin numeroasa participare a credinciosilor ortodocsi, dar si de alte culte, prin prezenta oficialitatilor judetene si locale, a parlamentarilor si a reprezentantilor partidelor politice, satul Pausa a fost, duminica, “un adevarat centru spiritual, dar si politic al Salajului”, asa cum sublinia arhiereul ortodox.
Parintele protopop Stefan Lucaciu a indemnat credinciosii sa nu uite spiritul brancovenesc de iubire de neamsi tara, de unire in credinta srabuna, de chemarea de a fi toti o singura turma si un singur pastor.
Tanarul si vrednicul parinte paroh, Ovidiu Pop, care a fost hirotesit ca preot iconom, si-a exprimat gratitudinea fata de cei care, prin spirit de jertfa si marinimie, au facut posibila ridicarea acestui sfant lacas. Totodata, a deplans faptul ca principalul ctitor, dr. Emil Romitan, care dorea mult sa participe cu familia la acest eveniment, a trecut, cu putin timp in urma, in lumea celor drepti.
“Inscrie, Doamne, in cartea vietii, pe toti ctitorii, ostenitorii, binefacatorii, credinciosii si rugatorii sfant lacasului acestuia”, au fost cuvintele cu care parintele paroh a incheiat cuvantul de multumire. Evenimentul religios s-a incheiat cu trecerea credinciosilor prin sfantul altar, sarutarea sfintei Evanghelii si ungerea cu mir a acestora de catre sfintii slujitori.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *