septembrie 24, 2023

Sfinții Martiri Brâncoveni: ”De legea creștină nu mă las. Căci în ea m-am născut și am trăit, și în ea vreau să mor!”

0

Biserica Ortodoxă aduce un profund omagiu astăzi Sfinților Martiri Brâncoveni. Constantin Voievod, împreună cu fii săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache, sunt prăznuiți în fiecare an la data de 16 august.

Domnia lui Constantin Brâncoveanu a început sub semnul apariției Bibliei în limba română, numită ”de la București”, în anul 1688. Și-a asumat rolul de protector al tiparului și școlilor din Muntenia, dar și din Transilvania. A dat Bucureștiului o nouă Academie Domnească, transformând școala de la Sf. Sava în ”colegiu public pentru pământeni și străini”, cu o programă asemănătoare instituțiilor de grad superior. A ctitorit mai multe biserici și mănăstiri, printre care și Biserica ”Sf. Gheorghe Nou” din București, unde odihnesc și moaștele sale.

Pentru că a refuzat să se lepede de credința creștină, pe 15 august 1714, chiar în ziua în care împlinea 60 de ani, domnitorul român a fost decapitat. Aceeași pedeapsă au suferit-o și cei patru fii ai săi, împreună cu sfetnicul Ianache.

Sub povara supliciilor, legați cu lanțuri și dezbrăcați de haine, domnitorul Constantin împreună cu cei patru fii și cu sfetnicul Ionache, au fost duși în fața sultanului Ahmed. La cererea sultanului de a renunța la creștinism, Brâncoveanu a răspuns fără rețineri: ”De legea creștină nu mă las. Căci în ea m-am nascut și am trăit, și în ea vreau să mor”, iar către fii săi a rostit: ”Fiilor, fiți bărbați! Am pierdut tot ce aveam pe astă lume. Nu ne-au mai rămas decât sufletele. Să nu le pierdem și pe ele, ci să le ducem curate înaintea feței Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălam păcatele noastre cu sângele nostru!”

Capetele copiilor, ale domnitorului și ale sfetnicului au fost tăiate, iar trupurile lor au fost aruncate în Bosfor. Trupurile martirilor au fost scoase din Bosfor de cațiva creștini și îngropate într-o mănăstire din Halki, chiar lângă Tarigrad. În vara anului 1720, Doamna Maria a adus pe ascuns rămășitele domnitorului și le-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.

Sursa: crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut