Sfinții Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis și goana către înălțimi

În bătălia continuă de restabilire a valorilor veritabile, a adevărului și a binelui, Biserica de rit bizantin ni-i prezintă astăzi pe sfinții Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis. Ei au făcut parte din cei 70 de ucenici ai Mântuitorului, care au răspândit Evanghelia în lume și au adus pe cei necredincioși sau îndoielnici la credința autentică și care, pentru dragostea lor față de Christos, au suportat suplicii, persecuție și chiar moarte.

Irodion era din orașul Tars, Cilicia, Asia Mică, rudă a apostolului Pavel. A călătorit în dese rânduri cu apostolii Petru și Pavel, care l-au hirotonit episcop în Patara, Grecia și a suferit moarte martirică în anul 67. Agav avea darul profeției și era din Iudeea, în timp ce Ruf a fost episcop în orașul Terba din Grecia. Asincrit a fost episcop în Heraclea, Asia Mică, iar Flegon și Ermis au fost episcopi în Maraton, Grecia, respectiv Dalmația.

Dragi cititori, viețile sfinților sunt menite să trezească în noi reacții pasionate, și nu sentimente anoste și sterpe. Câți dintre noi mai vedem deasupra noastră marea cupolă a cerului? Câți dintre noi nu ne despuiem cu atâta ușurință de identitatea noastră, de codurile valorilor raționale și perene și câți avem caracter, asemenea acestor sfinți, să spunem ”nu” atunci când e vorba de identitate și principii? Tărâmul ontologic la vieții sfinților nu are vârstă, iar astăzi, într-o lume a gangsterilor lipsiți de onoare, promovarea acestor idealuri morale este cea mai importantă chestiune.

Fie ca acești sfinți să ne inspire și să ne trezească din apatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *