octombrie 2, 2023

Sfaturi pentru românii care pleacă la muncă în Germania

0

Polish harvest hands cut asparagus on a field of Denissen farm after official start of the asparagus season, in?Woebbelin,?Germany, 06 April 2016. Photo:?JENS?BUETTNER/dpa | usage worldwide (Photo by Jens B?ttner/picture alliance via Getty Images)

Românii care decid să muncească sezonier în Germania trebuie să știe ce drepturi au și cui să se adreseze dacă întâmpină probleme.

E important de menționat faptul că în Germania nu există un contract de muncă standard, ci o varietate de contracte. Un contract de muncă poate fi încheiat verbal sau în scris. Angajatorul nu e obligat să pună la dispoziția lucrătorului un contract de muncă scris, acesta putând fi definit și prin ceea ce a fost convenit cu angajatorul verbal sau prin e-mail. În această situație, angajatorul trebuie să pună la dispoziția lucrătorului termenii contractuali esențiali în scris la cel mult o lună după angajare.

Totuși, este preferabilă încheierea contractului de muncă în formă scrisă într-o limbă pe care lucrătorul o înțelege. După semnarea contractului de către cele două părți, lucrătorul trebuie să păstreze o copie a acestuia (inclusiv pentru situațiile în care se ajunge la litigii ce necesită soluționare în instanță).

De la 1 ianuarie 2021, salariul minim brut pe oră în Germania este de 9,50 Euro. Legea prevede ca salariile să fie plătite cel târziu la sfârșitul lunii următoare celei în care s-a efectuat lucrarea. Odată cu plata, angajatorul este obligat să înmâneze lucrătorului statul de plată, care trebuie să conțină cel puțin următoarele informații: numărul de ore lucrate, salariul brut lunar, suma deducerilor pentru impozitele pe venit, alte deduceri (de exemplu pentru cazare și masă, avansuri), suma plătită (salariul net).

Lucrătorii nu trebuie să semneze niciodată documente, chitanțe sau note necompletate sau al căror conținut nu îl înțeleg.

Lucrătorii români care au probleme la locul de muncă sau cu angajatorul în Germania, pot apela gratuit linia telefonică de urgență a Mobilității Echitabile. Apelurile se pot face doar de pe teritoriul Germaniei. Consilierii vorbesc limba română, răspund la întrebări și oferă ajutor (linia telefonică de urgență gratuită: 0800 0005602, de luni până vineri între orele: 9:00-12:00 și 13:00-17:00)

În cazul unor litigii este important ca sesizările/plângerile/acțiunile în instanța de judecată să fie depuse la autoritățile germane înainte de întoarcerea în România deoarece în legislația germană termenele de decădere sunt scurte.

Pentru că Germania este un stat federal, organizarea locală a autorităților este diferită de la un land la altul. Pentru informații suplimentare legate de autoritățile cu competențe în domeniile muncii și socialului cetățenii români se pot adresa biroului atașatului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Republica Federală Germania ([email protected]).

Informații detaliate privind munca sezonieră în Germania pot fi găsite pe site-urile Ministerului Muncii și Protecției Sociale – www.mmuncii.ro și Ministerului Afacerilor Externe – www.mae.ro.

În această perioadă, pentru a preveni situațiile de abuz și pentru diminuarea riscurilor la care se expun cetățenii români care intenționează să muncească în Germania ca lucrători sezonieri, în cadrul Campaniei ”Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!” Ministerul Muncii și Protecției Sociale distribuie materiale informative.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut