Sfântul Pamfil și primatul studiului

Personalitate doctă, sfântul Pamfil a fost unul dintre cei mai destoinici interpreți ai Bibliei din secolul al IV-lea, din timpul domniei împaratului Maximin Daia (305-313).

Originar din orașul Berit (azi Beirut), Pamfil s-a născut într-o familie nobilă și a studiat la celebra școală filosofică din Alexandria. Avea o pregătire administrativă, literară, filosofică și teologică exemplară. El a înființat în Cezareea Palestinei o bibliotecă foarte importantă pentru vremea aceea, care avea peste 3.000 de cărți. În același timp, a întemeiat și o școală publică pentru învățarea Sfintelor Scripturi. S-a ocupat cu corectarea textului Noului Testament, curățindu-l de greșelile diverșilor copiști. El însuși copia Sfânta Scriptură și o dădea celor care doreau să o descopere.

Faima credinței și a înțelepciunii sale a ajuns pretutindeni, atrăgând antipatia lui Urban, conducătorul Palestinei, care l-a închis și l-a torturat timp de doi ani în închisoare. După acești doi ani, continuând să rămână fidel credinței în Christos, Pamfil a fost omorât prin decapitare la data de 16 februarie a anului 310. El este serbat în fiecare an la această dată, atât în ritul bizantin, cât și în cel latin.

În decursul vieții sale, Pamfil s-a distins prin felul său nobil de a practica virtuțile, dar și printr-un stil de viață de înaltă filosofie. Primatul cercetărilor sale adânci a fost studiul biblic. Din aprofundarea și tâlcuirea Scripturii el și-a extras toată seva și toată rațiunea întregii existențe.

Dragi cititori, un înțelept spunea că scrierile ne-au fost date pentru informarea și inspirarea noastră, în timp ce Biblia ne-a fost dată pentru transformarea noastră. Pentru sfântul Pamfil, Biblia a fost fereastra prin care el a privit cu limpeziciune toate celelalte discipline, pe care a reușit să le practice la unison. Să învățăm și noi de la acest sfânt să căutăm mai întâi fluviul și mai apoi afluenții săi.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *