septembrie 24, 2023

Sfântul Martin și măreția ascezei

0

Calendarul latin îl comemorează astăzi pe Sfântul Martin, pustnic.

Martin s-a născut în zona Lazio din Italia în jurul anului 500. Când Sfântul Benedict s-a mutat la Montecassino, Martin avea în jur de 26 de ani și era deja eremit. Martin alesese muntele Montecassino drept refugiu pentru rugăciune și pustnicie.

Atunci când l-a întâlnit pe sfântul Benedict, Martin locuia în spărtura unei stânci. Au luat masa împreună și au împărtășit momente de rugă, dar nu au căzut de comun acord în ceea ce privea modul de viață. Dacă Benedict dorea ca pe lângă rugăciune și penitență să facă și un apostolat pentru locuitorii săraci ai acelor regiuni puțin locuite, Martin simțea chemarea la o viață de sihăstrie prin care, oferindu-și nevoințele, să-i aducă în permanență omagiu lui Dumnezeu. Cei doi s-au despărțit. Benedict a rămas la Montecassino, iar Martin a plecat pe muntele Massico. Aici, Martin își găsise o nouă spărtură în stânca și își petrecea zilele în rugăciune, asceză și contemplație. A continuat să păstreze legătura cu Benedict. Pentru a face ca penitența sa să fie și mai dură, și-a legat piciorul cu un lanț de o piatră. A trăit în acest mod timp de trei ani. Sfântul Benedict l-a îndemnat să renunțe la această penitență căci lui Cristos îi era suficientă legătura prin iubire. Martin a ascultat, însă a continuat să-și petreacă viața practicând asceza extremă.

Grigore cel Mare îl amintește ca fiind un sfânt de o măreție și o umilință admirabilă. Martin a generat admirație și fascinație încă din perioada în care trăia. Mulțimi de pelerini din toate păturile sociale mergeau la mica spărtură din stâncă pentru a cere să fie binecuvântați și pentru a-l ruga pe umilul pustnic să se roage pentru ei. Această peșteră întunecoasă, ascunsă în munte, strălucește de-a lungul secolelor căci aici a avut loc holocaustul sfântului Martin.

Admirația mulțimilor a adunat în jurul sfântului Martin alți tineri care admirând modul său de viață, au dorit să-l imite. Astfel, s-au construit pe muntele Massico chilii și o biserică. Martin a devenit tată și stareț pentru comunitatea ce înflorea în jurul lui. Sfântul Martin a murit pe 3 august 580.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut