Sfântul Leon și pericolul practicării ocultismului

Astăzi calendarul ortodox și greco-catolic ne invită să-l cunoaștem mai bine pe sfântul Leon, episcopul Cataniei.

Leon s-a născut în anul 787, în orasul Ravena, la 270 kilometri nord-est de Roma. A primit o educație creștină și, datorită faptului că provenea dintr-o familie înstărită, a studiat la școlile cele mai înalte ale vremii sale. După ce a trecut prin toate treptele preoţiei, a fost hirotonit episcop al cetăţii Catania, în insula Sicilia, unde se află şi vulcanul Etna.

Caracterul lui Leon strălucea înaintea tuturor, luminând sufletele care i-au fost încredințate, ajutând pe orfani și pe văduve și îngrijind pe cei nevoiași. Datorită meritelor sale înaintea proniei divine, tânărul episcop a primit darul de a înfăptui minuni. Pe lângă mulțimea întâmplărilor miraculoase din viața sa, tradiția consemnează o întâmplare zguduitoare dintre episcop și un vrăjitor pe nume Iliodor, care era ocazie de abatere pentru mulți creștini din oraș. După ce a fost prezent la o Liturghie, unde a făcut mai multe vrăji, Iliodor a fost scos afară de către Leon și dus în piața orașului. Aici, episcopul a cerut să fie aprins un foc mare și, după ce s-a rugat, a intrat împreună cu Iliodor în foc, din care sfântul Leon, prin puterea lui Dumnezeu, a ieșit afară intact, în timp ce vrăjitorul a fost mistuit.

Sfântul Leon a avut o activitate apostolică prolifică în eparhia Cataniei timp de mulți ani, convertind pe mulți la credința în Christos. A murit la o vârstă înaintată, relicvele sale fiind așezate în biserica Sfânta Lucia, cea pe care el însuși a zidit-o.

Dragi cititori, în zilele noastre a fost constatată o recrudescență a magiilor subterane, practicate cu abilitate de vrăjitori, ghicitori, chiromanți și astrologi. Aceștia se pretind a fi salvatori de vieți și destine, manipulând nefericiri colective și oferind speranțe iluzorii în mai bine. Spațiul rural, cu bagajul său mitologic variat, se împletește cu spațiul urban, mereu în tranziție și bulversat, producându-se astfel un sincretism de credințe foarte periculos, care pune sub obroc credința autentică.

Nu apelați la aceste resorturi himerice, sunt distructive, atât pentru cei care le practică, cât și pentru cei care se expun practicilor. Christos ne-a oferit deja toate soluțiile și refugiile de care avem nevoie, o lume mai bună ne este mereu propusă, prin El, depinde doar de noi și de răspunsul pe care-l dăm. Sfântul Leon să ne fie lămurire și îndrumar, pe această cale.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *