Sfântul Foca, episcop de Sinope, este amintit de către creștinătatea ortodoxă și greco-catolică în fiecare an la data de 22 septembrie.

Sfântul Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din orașul Sinope. Pamfil, tatăl lui, de meserie constructor de corăbii, și Maria, mama sa, i-au cultivat de mic copil dragostea pentru valorile creștine. Pentru viața virtuoasă, Foca a fost hirotonit episcop în Sinope. Vocația sa preoțească a fost bogată în acte de caritate, într-un apostolat plin de zel si într-o dăruire dusă până la abnegație.

Când conducătorul cetății Sinope a aflat despre credința și faptele episcopului, a trimis ostașii să-l ucidă. Văzându-i din grădină trecând pe uliță, Foca i-a strigat: „Pe cine căutați?” Ostașii au răspuns: „Căutăm pe Foca!”

Episcopul, fără să se sperie și înțelegând motivul pentru care îl caută, le-a zis: „Veniți la mine și eu vă voi spune unde îl găsiți, îl cunosc foarte bine.” I-a primit în casa lui și i-a ospătat din belșug. La masă, dialogul a continuat: „Și pentru ce pricină căutați pe omul acela?” „Ne-a trimis mai-marele să-l ucidem pentru că este creștin!” „Rogu-vă, stăpânii mei, rămâneți până mâine în casa mea, veselindu-vă, mâncând și bând, iar dimineață eu îl voi da vouă, că nimeni nu-l cunoaște ca mine, singur îl voi aduce și-l voi da în mâinile voastre.”

În acea noapte, Foca n-a dormit deloc, s-a dus în grădină, a mângâiat pentru ultima dată florile, și-a săpat mormântul, a împărțit haine și mâncare săracilor, s-a rugat, iar dimineața când ostașii l-au întrebat unde este Foca, le-a răspuns: „Eu sunt!” Cutremurați, impresionați, aceștia, deși nu le venea să creadă, au împlinit porunca dregătorului persecutor.

Astfel a primit moartea martirică Sfântul Foca, în timpul prigoanei împotriva creștinilor declanșate de împăratul Traian. Moaștele lui au fost mutate din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol în ziua de 23 iulie 403.

Dar eu vă spun: Iubiți pe dușmanii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă folosesc cu dispreț și vă persecută; Ca să fiți copiii Tatălui vostru care este în cer, pentru că el face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.”(Matei 5, 44-45)