Sfântul Dionisie Areopagitul: de la filosof renumit, la martir creștin

Sfântul Dionisie Areopagitul: de la filosof renumit, la martir creștin

Sfântul Dionisie Areopagitul este amintit atât în calendarul ortodox, greco-catolic și romano-catolic, în fiecare an, la data de 3 octombrie.

Dionisie s-a născut în Atena, într-o familie înstărită, și a fost instruit în cele ale filosofiei vremii atât acasă, cât și în celebrele școli ateniene. El era cunoscut în societatea ateniană ca unul dintre cei mai remarcabili filosofi.

Dionisie a fost cu certitudine un personaj istoric. În Biblie, Faptele Apostolilor îl menționează cu prilejul predicii apostolului Pavel, în Aeropagul din Atena: ”Iar unii bărbați, alipindu-se de el, au crezut, între care și Dionisie Areopagitul…”. După convertirea lui Dionisie la creștinism, apostolul Pavel l-a făcut episcop, urmând ca acesta să fie însoțitorul lui Pavel în călătoriile misionare.

Astfel, a mers la Ierusalim unde a văzut-o pe Maica Domnului, și a scris despre această întâlnire emblematică și marcantă într-una din cărțile sale. De asemenea, a fost printre apostolii și episcopii prezenți la Adormirea Maicii Domnului, de unde și prezența lui în icoana Adormirii Maicii Domnului.

După martiriul lui Pavel de la Roma, Dionisie, însuflețit de înnoit zel, a mers și a predicat Evanghelia în Occident, în special în Galia (Franța de azi), unde a convertit mulți barbari la creștinism, dar unde a fost supus și la multe suplicii. În anul 96, în timpul domniei împăratului Domițian, a fost prins și torturat pentru credință și i s-a tăiat capul la Paris, într-o zi de 3 octombrie, care a rămas și ziua pomenirii sale.

Dragi cititori, iată încă o biografie fascinantă a unui sfânt care și-a împlinit filosofia în sacrificiul total, arătându-ne că plinătatea gândirii este iubirea divină. Suntem datori să reactualizăm în fiecare zi emoțiile, planurile și viziunile acestor oameni, firești, asemeni nouă, dar asupra cărora idealurile supreme și-au aplecat tâmplele și le-au desăvârșit caracterele. În această urgisită învăluire de obscurități și lumini, să ne umplem privirea cât mai des cu reprezentările acestor personaje purtătoare de adevăr si mai puțin cu posterele cinice ale anumitor vedete din industria muzicală sau cinematografică.

About Author

1 Comment

  1. Bălanean

    Nici nu știm ce sa apreciem mai mult : faptul că a avut un ideal atât de mare, sau faptul că a murit pentru acest ideal!
    Ce bine e să ai idealuri pentru care ești gata să mori.
    Care e idealul meu pentru care aș muri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *