Sfântul Conon, pe calea strădaniei și a perseverenței în bine

Dragi cititori, în albumul de portrete al celor prețuiți de Biserică și de generațiile de creștini îl întâlnim astăzi pe sfântul Conon.

Conon a trăit în secolul I și era originar din Isauria, un ținut muntos din Asia Mică ce se învecina cu provinciile Frigia, Licaonia, Cilicia și Pisinia. El a primit învățătura creștină de la marele apostol Pavel și s-a botezat după anghelofania pe care a avut-o, fiind binecuvântat de prezența reală a Arhanghelului Mihail.

A trăit după moartea soției sale ca un veritabil anahoret, fiind un precursor al trăirii ascetice în lumea creștină. Datorită strădaniei și perseverenței sale eroice, Conon a primit de la Dumnezeu darul de a face minuni și de a vindeca infirmități, atât sufletești cât și fizice. Prin viața sa remarcabilă și merituoasă, Conon a convertit la creștinism o mulțime de oameni.

Dregătorul imperial Magnus care conducea ținutul din provincia Isauria, unde se afla localitatea Bidani a sfântului, a declanșat o persecuție împotriva creștinilor aflați în teritoriul pe care îl administra în numele împăratului de la Roma. În timpul acestei persecuții, Conon a fost prins și torturat cu asprime pentru că a refuzat cu vehemență să renunțe la credința în Iisus Christos. A fost scăpat de consătenii săi care, aflând de patimile lui, s-au revoltat împotriva lui Magnus și l-au alungat din localitatea lor.

Conon a murit la doi ani după dureroasele suferințe și toată provincia Isaura a plâns pentru el. După înmormântarea sa, casa i-a fost transformată în biserică.

Strădania și perseverența în bine ale sfântului Conon nu ar fi fost suficiente dacă acestea ar fi fost lipsite de scop și direcție. Efortul său a fost mare pentru că visul căruia îi servea era infinit de valoros. ”Timpul ucide ideea”, spun unii oameni. Așa să fie? Este adevărat, atunci când luăm drept scop și direcție fantasmagoriile proprii. Dar iluziile nu rezistă vieții, nu înfruntă suferința și nu fac față faptului morții. În schimb, idealurile întemeiate pe adevărurile supreme transformă viciul în virtute, imposibilitatea în posibilitate, frica în curaj și moartea în viață.

Viața sfântului Conon, sărbătorită astăzi în calendarele bizantine, să ofere conținut și strălucire eforturilor noastre de zi cu zi!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *