septembrie 24, 2023

Sfântul Apostol Iuda Tadeul, ”cel generos”

0

Apostolul Iuda-Tadeul a fost, conform Noului Testament, unul din cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. El este pomenit în calendarul ortodox și greco-catolic, în fiecare an, la data de 21 august. Născut în Galilea, fiul lui Alfeu, alături de Sfântul Iacob şi de Maria lui Cleopa, una din femeile miloase care, potrivit Tradiţiei, L-ar fi însoţit pe Mântuitorul Isus pe drumul Calvarului şi căreia îngerii i-au vestit Învierea. Sfântul Apostol Iuda a fost supranumit în tradiţia creştină Tadeul – „Thadd”, adică „duios, îndurător, generos” şi „Lebbeo”, adică „cel curajos”.

Iuda este pomenit în paginile Sfintei Evanghelii într-un singur moment şi anume în momentul Cinei de Taină, când : „i-a zis Iuda, nu Iscarioteanul: Doamne, ce este că ai să Te arăţi nouă, şi nu lumii? Isus a răspuns şi i-a zis: Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el” (In 14, 22-23). Această unică frază rostită de Sfântul Iuda pe care Evanghelia a conservat-o, mărturiseşte elanul acestui Apostol faţă de Persoana lui Isus, pe care dorea să îl facă cunoscut lumii întregi. 

 

Sfântul Iuda a evanghelizat Iudea, apoi Mesopotamia şi în cele din urmă Persia, unde avea să moară ca martir, împreună cu Sfântul Apostol Simon Cananeul. Trupurile lor martirizate au fost aduse în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, în capela Sfântul Iosif, aflată în stânga altarului Confesiunii Sfântului Petru.

Din cele mai vechi timpuri este cunoscut ca mijlocitor puternic în probleme importante şi dificile. Practica dovedeşte că cei care i s-au adresat cu inima însufleţită pentru mijlocire au avut parte de ascultări minunate şi în probleme care după calcule omeneşti păreau imposibile.

Sursa: e-communio.ro

Acest apostol este prezentat în Noul Testament sub 2 nume diferite: „Tadeu” (Marcu 3,18, Matei 10,1-4), respectiv „Iuda”, fiul lui Iacob (Luca 6,16, Ioan 14,22 și Faptele Apostolilor 1,13). Este uneori identificat cu Iuda, fratele lui Isus.

A predicat în zona Feniciei și Asia Mică, ajungând la curtea regelui Avgar al Edessei. A murit străpuns de săgeți, conform tradiției, în anul 65 d.Cr.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut