Dragi cititori, în vremuri în care întregul glob este divizat în baze diferite de valori, și într-o lume care se zbate în înțelesuri diferite, pleiada de sfinți care populează istoria susține mereu aceeași traiectorie, același ideal moral, aceeași unitate în gândire.

Astăzi, calendarul bizantin ne-o face cunoscută pe Teodosia din Tir, o martiră creștină care a trăit în secolul IV. Potrivit lui Evsevie, episcopul Cezareei Palestinei, care a fost martor ocular, Teodosia îi vizita și susținea pe creștinii care erau închiși în închisoare pentru că refuzau cultul zeilor. Din această cauză, Teodosia a fost dusă de soldații care păzeau închisoarea înaintea judecătorului, care, auzind cele întâmplate, a ordonat să i se lege o piatră de gât și să fie aruncată în mare. Printr-o întâmplare tainică și supranaturală, Teodosia a fost adusă la mal fără nici o rană.

Când ea s-a înfățișat înaintea judecătorului, purtând în mâini piatra care-i fusese legată de gât, el a ordonat să i se taie capul. În următoarea noapte, Teodosia le-a apărut părinților ei înconjurată de o lumină cerească negrăită, și de multe alte tinere, și ele mântuite, și le-a zis: „Vedeți voi ce mare este slava și harul Christosului meu, de care voiați să mă lipsiți?” Ea a spus către părinții ei aceste cuvinte, pentru că aceștia o opriseră să-și mărturisească fățiș credința creștină.

Teodosia a primit cu onoare cununa martiriului în anul 308, la vârsta de numai 18 ani.

Dragilor, să îndrăznim și astăzi să căutăm omul model și nu omul standard. Să ieșim din catacombele firii și să înțelegem, privind la acești sfinți, că noi suntem doar o copie și un ecou a unei alte lumi. Să nu pregetăm în a căuta autenticul! Sfânta Teodosia, această minunată atletă a binelui, să ne însoțească pe această cale!