Când vrem să ne încălzim sufletul, când tremurăm pribegind printre contrarietăți, dezolări și întrebări existențiale, când cenușiul a adumbrit frumosul azur, să-i căutăm pe eroi, să le cerem ospitalitatea, și vom vedea cum temperatura vieții începe să crească.

În drumul nostru de-a lungul culoarelor faptelor eroice, o întâlnim pe frumoasa Fevronia, sfânta care este cinstită astăzi în calendarul ortodox și greco-catolic.

Ea a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și a fost fiica unui senator roman. La vârsta de 20 de ani se afla într-o mănăstire din Mesopotamia, în care a rămas până când, în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor, a fost scoasă de către cei trimiși de împărat pentru a desființa creștinismul din acea regiune.

Tânăra eroină, cunoscută fiind pentru frumusețea și intransigența sa, a declarat, fără teamă, înaintea autorităților, că este creștină. Pentru a apostazia, a fost supusă la chinuri cumplite: a fost biciuită, i s-au spart dinții, i s-au tăiat sânii, mâinile și picioarele. În cele din urmă, a primit moarte martirică prin tăierea capului, trupul ei fiind dus la mănăstire, iar miracolele nu au încetat să apără în viața celor care-i cereau mijlocirea.

Dragi cititori, este mult pentru noi să citim aceste rânduri? De ce am vrea să știm despre aceste moduri atât de crunte prin care s-a pus capăt unei vieți si ce nebunie și absurd ca o tânără atât de frumoasă să se ”încăpățâneze” să-și sacrifice viața în acest fel? Ce Dumnezeu este acela care cere atât de mari sacrificii și suferințe?

Mulți afirmă astăzi despre creștinism că este doar o afacere și un mijloc de îndoctrinare a minților vulnerabile. Ce durere, câtă ignoranță și împietrire să credem asta, chiar și cu toată această pleiadă de evidențe si mărturii eroice care se derulează înaintea noastră. De unde au avut sfinții această rezistență supranaturală la durere? Cum au reușit să fie perfecți în virtuți? Să căutăm adevărul cu sinceritate și cu inima deschisă… Dacă Dumnezeu, care este înțelepciunea și dreptatea deplină, ar fi găsit o altă soluție pentru ca această lume, atât de decăzută, să fie salvată, cu siguranță ar fi întrebuințat-o. Cât de coruptă și totodata liberă este această lume încât să permită asemenea soluții atroce?

Sfinții sunt daruri din cer pentru noi… pentru ca noi să vedem…Viața sfintei Fevronia să ne fie ghid și lămurire!