septembrie 23, 2023

Sfânta Chiriachi, curaj excepțional și convingere deplină

0

Biserica ortodoxă și greco-catolică o cinstesc astăzi pe Sfânta Muceniță Chiriachi.

Sfânta Chiriachi a trăit în secolul al III lea, în vremea împăratului Dioclețian. Ea s-a născut din părinți creștini, într-o zi de duminică. Acesta a fost și motivul pentru care Dorotei și Evsevia, părinții ei, i-au pus numele Chiriachi, care în limba greacă înseamnă duminică. Sfânta Chiriachi a refuzat multe cereri de căsătorie, invocând legământul deplin ce-l avea cu Hristos și faptul că-și dorește să moară fecioară. Unul din pretendenții respinși i-a spus împăratului Dioclețian că tânăra Chiriachi este creștină. Din momentul aflării acestei vești, Chiriachi va fi supusă la multe suplicii. Acoperită de răni din cap până în picioare, ea va fi vindecată în chip supranatural de un înger. În urma acestei minuni, mulți păgâni au crezut în Hristos și au trait martiriul.

Sfânta Chiriachi i-a spus ighemonului: “Vezi bine că nicicum nu mă poți întoarce de la credința mea. Căci de mă arunci în foc, mai înainte de mine Cei Trei Tineri în foc au fost aruncați și prin credință s-au mântuit; iar de mă arunci la fiare, mai înainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credință s-a mântuit; iar de mă arunci în mare, mai înainte de mine lona Prorocul a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți și prin credință s-a mântuit; dacă tăișului sabiei mă dai, mai înainte de mine Cinstitul Botezător loan sabiei a fost dat și credincioșia lui l-a mântuit. Căci ca și tuturor acestora, mie viața îmi este a muri pentru Hristos.”

În urma acestor cuvinte, Sfânta Muceniță Chiriachi a fost ucisă prin tăierea capului. Mâna dreaptă a sfintei se află în Catedrala episcopală din Huși din anul 1763, de când episcop al Hușilor era Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei.

Sursa: www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut