octombrie 4, 2022

Seres Denes prefera votul pe liste

Parlamentarul salajean si-ar dori ca Romania sa revina la sistemul de vot pe liste, sustinand ca uninominalul nu a avut succesul dorit.
UDMR pare a fi formatiunea care face jocurile in acest moment in ceea ce priveste marile teme politice ale momentului: votul prin corespondenta, reorganizarea administrativ-teritoriala, sistemul de vot sau comasarea alegerilor. Si asta din cauza echilibrului fragil intre PDL-UNPR si USL, maghiarii fiind cei care inclina balanta si dau solutia. In ce priveste sistemul de vot, UDMR isi doreste revenirea la votul pe liste sau un sistem mixt – jumatate din mandatele de senatori si deputati sa fie alesi in colegii uninominale in sistem majoritar cu un singur tur si jumatate pe lista nationala in sistem de compensare. Concomitent, UDMR vrea pastrarea actualului numar de parlamentari pe motiv ca o scadere ar duce la o influenta nedorita a Grupului Minoritatilor.
Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, considera ca „sistemul de vot proportional pe liste, este cel mai democratic sistem si asta pentru ca sistemul uninominal nu functioneaza”. O alta posibilitate luata in calcul de UDMR este sistemul de vot mixt. Potrivit parlamentarului, sistemul va functiona in felul urmator: alegerile se vor desfasura intr-un singur tur, iar partidele vor propune candidati in colegiile de senator si de deputat, dar si o lista de nume nationala. Va castiga cel care a obtinut cel mai mare procentaj din numarul total al voturilor valabil exprimate in fiecare colegiu de senator si deputat. Restul de mandate vor fi desemnate pe baza listei de nume nationale depuse initial de partide. Voturile ramase se aduna la nivel national in functie de procentul obtinut de fiecare partid. Se stabileste un coeficient pentru ceea ce inseamna un mandat de senator sau de deputat si apoi la acel coeficient se impart numarul de voturi stranse de un partid care a trecut pragul electoral si i se vor acorda atatea mandate de cate voturi corespund coeficientului. Totusi, Seres Denes ar prefera votul pe liste. „In acest sistem, obtii atatea mandate cate voturi ai adunat”, a conchis liderul UDMR Salaj.
PDL exclude votul pe liste
Colegii UDMR-ului din coalitia guvernamentala nu impartasesc aceleasi pareri cu maghiarii. Deputatul PDL Lucian Bode spune ca opteaza pentru „alegerile parlamentare desfasurate dupa sistemul de vot uninominal pur”. Presedintele PDL Salaj prefera acest sistem pentru ca ar ajunge in Parlament candidatul care va obtine cele mai multe voturi, fara a lasa loc de interpretari. La ultima conferinta de presa, deputatul ii ironiza pe cei din USL, despre care spunea ca „si-ar dori vot pe lista, pentru ca asa a propus parintele spiritual al PSD – Ion Iliescu”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.