octombrie 5, 2022

Seres Denes explica demisia ministrului Cseke Attila

Nu este posibil ca programele si reforma sa fie intr-o mana, iar baza materiala in alta. Programul de guvernare nu se poate realiza cand joci la doua capete.
Impartirea banilor pu- blici au fost si vor fi motiv de disputa politico-institutionala dar, in cazul demisiei ministrului Cseke poate fi vorba si de orgoliu personal. Sistemul sanitar romanesc a suferit schimbari majore, unele nepopulare, sub obladuirea maghiara: a fost finalizat procesul de des-centralizare a sistemului, au fost inchise 69 de spitale care inghiteau bani fara a face performanta si s-a acordat o importanta majora asistentei medicale de urgenta. Ministerul Sanatatii a fost cel care a inghitit toate huiduielile si criticile chiar daca nu era direct responsabil de distribuirea fondurilor de la bugetul de stat sau de reformele aplicate. Nu compatimim o institutie de stat al carei management il resimtim din plin zilnic, dar ceea ce intriga sunt motivele demisiei si momentul ales.
Coalitia de guvernare nu se clatina, dar nici nu functioneaza
Presa a prezentat de fiecare data interventiile presedintelui Traian Basescu in actul guvernamental, iar in ultima perioada a adus nenumarate critici la adresa reformei din sanatate. In urma disputei pe care Cseke Attila a avut-o cu Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Traian Basescu a declarat ca „ori se inteleg, ori pleaca” fiecare pe drumul lui. Constatam acum ca nu s-au inteles, iar ministrul maghiar a avut curajul pentru prima data sa spuna nu nedreptatii create de rectificarea bugetara de saptamana trecuta, cand sanatatii i s-au alocat doar zece procente din suma necesara pentru a iesi din impas, mai exact 341,2 milioane de lei. Se poate crede ca e vorba si de o zdruncinare a coalitiei de la guvernare, tinand cont de divergentele aparute pe tema reorganizarii teritoriale sau a stimularii investitiilor, insa UDMR neaga acest lucru.
„Nu cred ca poate fi vorba de o zdruncinare a coalitiei de la guvernare, insa Cseke Attila a dat un semnal ca programul de guvernare pe care l-am stabilit la inceput nu se poate realiza cand joci la doua capete. Avem o conceptie, iar colegul nostru a aplicat-o: a considerat ca nu este posibil ca programele si reforma sa fie intr-o mana, iar baza materiala in cealalta. Mie perso-nal imi pare rau ca a demisionat pentru ca era un om de prima linie in Guvern, s-a tinut de treaba, dar nu a fost consultat”, spune presedintele UDMR Salaj, Seres Denes. Totodata Seres a declarat ca UDMR are in vizor mai multe nume pentru a-l inlocui pe Cseke Attila, insa nu sunt hotarati: „Trebuie sa ne gandim care din ei se va po-trivi mai bine functiei deoarece este nevoie de un om capabil si vom anunta”.
Directorul C.A.S. Salaj, Claudiu Barsan, nu a dorit sa faca vreun comentariu cu privire la demisia ministrului, motivand ca au fost prea multe incidente intre C.N.A.S. si Minister in ultima vreme si e mai bine sa stea deoparte.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.