octombrie 7, 2022

Sentintele in dosare grele risca sa fie compromise de presiunile asupra justitiei

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie denunta fenomenul si dezvaluie ca este acuzat fara niciun temei de participare la intalniri in case conspirative ale SRI

rn

Sefa ICCJ spune ca sesizeaza personal Consiliul Suprem de Aparare a Tarii

rn

TEXT
Presedintele “naltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, a acuzat ieri, joi 14 iunie, ca se fac presiuni asupra Justitiei, intr-o perioada in care "instantele trebuie sa dea sentinte in dosare grele" si anunta ca va sesiza Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si Inspectia Judiciara (IJ).
Ca un grav fenomen de presiune asupra justitiei a fost considerat de analisti si mitingul organizat de PSD in 9 iunie, in conditiile in care Instanta Suprema urma sa se pronunte chiar cu o zi inainte in dosarul platilor ilegale din Teleorman, in care liderul PSD, Liviu Dragnea, este inculpat, procurorii cerand o pedeapsa de sapte ani si jumatate de inchisoare. Presedintele ICCJ nu s-a referit insa la aceasta situatie.
In schimb, Tarcea a anuntat ieri in plenul CSM ca a primit si ea o sesizare de la Cristian Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, in care este acuzata ca ar fi participat la intalniri in case conspirative ale SRI si ca acestea sunt de notorietate pentru magistrati.
"Nu stiu daca veti da curs acestei cereri, care in conditii normale ar trebui ignorata. Pentru ca sunt numai simple afirmatii, afirmatii generale fara a se indica niciun indiciu niciun element de complezenta. Dar pentru ca nu traim intr-o societate normala, tocmai ca asistam la o manipulare si o minciuna ingrozitoare generala care nu au drept scop decat periclitarea in cele din urma a actului de justitie. Vreau sa va informez cu privire la faptul ca voi sesiza personal in cursul zilei de astazi, 14 iunie, CSAT, in ceea ce proveste afirmatiile referitoare la dispozitiile articolelor 5 si 7 din Legea 303/2004 si de asemene voi sesiza Inspectia Judiciara cu privire la acele afirmatii. Cred ca este momentul sa terminam cu aceste afirmatii defaimatoare lipsite de orice suport legal, iar cei care le fac sa suporte consecintele", a declarat Tarcea.
Sefa Inaltei Curti a aratat ca, in Drept, cine face o afirmatie trebuie sa o demonstreze.
"Noi nu suntem intr-o societate normala. Suntem intr-o societate caracterizata printr-o paranoie generala, intr-o societate in care orice slabiciune reala sau nereala se speculeaza pentru a se aduce umbre asupra actului de Justitie. Cum se poate aduce umbre asupra actului de justitie: prin calomnierea anumitor persoane. Repet, putin imi pasa de imaginea mea, dar imi pasa de imaginea mea atunci cand aceasta imagine se rasfrange asupa imaginii Inaltei Curti, si asupra imaginii judecatorilor care trebie sa pronunte, in aceasta perioada, niste solutii delicate si grele, si de aceea trebuie sa lamurim acest aspect, iar eu imi asum riscul, demersul, de a sesiza personal CSAT si Inspectia Judiciara, indiferent de ceea ce veti face dumneavoastra", a spus presedintele Instantei Supreme.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.