noiembrie 29, 2022

Seful Politiei salajene, Iosif Ghiurca, se pensioneaza la cerere

Nepotul sefului IPJ Salaj are cinci capete de acuzare, de la masluirea pacanelelor la evaziune fiscala


Seful Inspectoratului de Politie judetean Salaj, comisarul sef Iosif Ghiurca, se pensioneaza la cerere. Petre Toba, seful Politiei Romane, a semnat deja cererea de pensionare a lui Iosif Giurca, urmand ca aceasta sa fie semnata in scurt timp si de Ilie Botos, secretarul de stat care a preluat atributiile de ministru al Internelor dupa demisia anuntata ieri a lui Gabriel Oprea, scrie Romania Libera. 

Decizia comisarului sef de a se pensiona survine la nici zece zile dupa actiunea DIICOT impotriva mafiei pacanelelor din Salaj, in care este implicat si Mihai Ghiurca, fiul fratelui sefului politiei salajene.
Mihai Ghiurca se ocupa de administrarea a cinci localuri, dintre care patru în municipiul Zalau si unul în Crasna, in care avea aparate de jocuri de noroc, celebrele “pacanele”.
Procurorii DIICOT arata ca administratorii jocurilor de noroc modificau softurile aparatelor de tip slot machine ca sa castige numai “cine trebuie”. Jucatorii erau astfel pacaliti, iar banii reveneau mafiei pacanelelor, care impartea prada cu administratorii localurilor in care erau amplasate pacanelele. Din descrierea DIICOT, administratorii localurilor primeau pana la 50 la suta din castigul ilicit.
Castigul obtinut prin masluirea aparatelor era mascat prin diverse operatiuni de comert, astfel ca banii nu erau fiscalizati, eludandu-se plata obligatiilor catre stat. Prejudiciul estimat deocamdata de procurori este de aproximativ 5.000.000 de euro.
Mihai Ghiurca are cinci capete de acuzare, fiind suspectat de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, acces fara drept la un sistem informatic, complicitate la fapta de a modifica, sterge sau deteriora date informatice ori de a restrictiona accesul la aceste date, complicitate la introducere, modificare sau stergere de date informatice cu scopul de a obtine un beneficiu material si complicitate la ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile savârsite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligatiilor fiscale.

Capii retelei sunt in arestul IPJ Salaj

Danco Stelian Liviu si Ciascai Radu Ovidiu au fost capii retelei infractionale. Fiecare dintre ei avea în subordine câte trei membri, fiecare specializat în sectorul sau, pentru a nu se suprapune. Procurorul Dan Budusan spune ca anchetatorilor le-a fost goarte greu sa adune probe din 75 de locatii cu aparate.Sâmbata (31 octombrie), la doua zile dupa cele 96 de perchezitii facute joi (29 octombrie), Tribunalul Salaj a admis propunerea de arestare a sapte inculpati. stop_coloana Liderul grupului de crima organizata Danco Stelian Liviu s-a prezentat la DIICOT – Biroul Territorial Salaj tot sambata (31 octombrie). În momentul constatarii infractiunii flagrante, acesta se afla în Miami, în Statele Unite ale Americii. Auzind cele întâmplate, Danco Stelian si-a întrerupt excursia si s-a întors în tara. La DIICOT, Danco Stelian a mers însotit de cinci avocati, toti din Cluj Napoca. A fost retinut pe o durata de 24 de ore, iar duminica (1 noiembrie) Tribunalul Salaj a admis propunerea DIICOT si a dispus arestarea preventiva a lui Danco Stelian Liviu pe o perioada de 30 de zile.

Arestatii in dosarul pacanelelor au cerut sa fie lasati in libertate

Curtea de Apel Cluj a respins contestatiile celor arestati in dosarul masluirii pacanelelor din Salaj. Este vorba de inculpatii Csicai Radu Ovidiu, Coman Claudiu, Panes Remus Claudiu, Covaci Paul Grigore, Galgau Alexandru Mircea, Kiczel Robert si Crisan Ionut Valeriu, care vor ramane in arest preventiv timp de 30 de zile.
Inculpatii Covaci Paul Grigore, Kiczel Robert, Coman Claudiu, Crisan Ionut Valeriu, Gâlgau Alexandru Mircea erau membrii grupului infractional care modificau softul aparatelor de jocuri de noroc, prin folosirea unor dispozitive (chei) ce contin un cip, necesare pentru accesarea neautorizata a aparatelor de jocuri de noroc si stergerea paginii principale din aparatul de jocuri de noroc în functie de care sistemul informatic din acesta calculeaza procentul cu sumele de bani care trebuie câstigate de catre jucatori. Prin aducerea valorilor din aceasta pagina la 0, aparatul nu mai acorda câstiguri clientilor.
În dosar sunt suspectati 13 administratori, asociati si angajati de la cinci firme ce au ca obiect principal de activitate “activitati de jocuri de noroc si pariuri” si alte 52 de persoane în calitate de asociati sau administratori ai mai multor societati comerciale care detin diferite baruri sau locatii în care se afla mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot machine, cunoscutele “pacanele”.
Cele cinci firme implicate care au ca obiect principal de activitate activitati de jocuri de noroc si pariuri sunt SC Game Electronic SRL, SC Electro DSL SRL si SC Est Card Electronic SRL, S.C. Est Inter Com SRL si S.C. Est Credit SRL. DIICOT nu a dat si numele localurilor suspectate în care aceste firme specializate si-au plasat aparatele de jocuri de noroc.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *