Șeful CNAIR recunoaște că tronsonul Zimbor – Poarta Sălajului riscă să stea nefolosit

În ciuda faptului că firma UMB Spedition lucrează de zor pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului, există riscul ca acesta să nu poată fi dat în folosință, odată ce va fi finalizat.

Problema a fost semnalată zilele trecute de fostul secretar de stat de la Transporturri, zălăuanul Horațiu Cosma, iar acum directorul CNAIR confirmă această situație.

Pe scurt, proiectul nu prevede o descărcare a traficului, iar lotul vecin, Poarta Sălajului – Nușfalău, care include și Tunelul Meseș, este încă departe de a deveni realitate. Astfel, lotul Zimbor – Poarta Sălajului se va termina brusc, în câmp, fără a duce nicăieri.

Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a recunoscut situația și a susținut că se încearcă realizarea unui nod rutier pentru a asigura descărcarea traficului.

Potrivit aceleiași surse, e posibil ca nodul rutier plănuit de CNAIR să nu fie gata la timp. Contractul pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate a fost semnat în data 15 iulie cu firma clujeană Explan, termenul de predare fiind de 12 luni. Dacă nu vor exista întârzieri, documentația ar trebui să fie gata în august 2023. Abia pe urmă va putea fi lansată licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

Lucrările la lotul Zimbor – Poarta Sălajului au început luna trecută. Secțiunea are 12,24 kilometri. Construcția, finanțată prin PNRR, are o valoare de 680,40 milioane de lei (fără TVA) și trebuie finalizată până în anul 2024 (24 de luni). Tronsonul include cinci viaducte și un pod.

Zălăuanul Horațiu Cosma, fost secretar de stat în mandatul lui Cătălin Drulă la Transporturi, susține că UMB întocmise un proiect pentru realizarea unui drum de legătură cu E81, însă această variantă a fost abandonată de actualii guvernanți.

“Anul trecut, la solicitarea echipei de la Transporturi, constructorul a proiectat un drum de legătură civilizat de la capătul autostrăzii până în drumul național la ieșire din Poarta Sălajului spre Românași. Urma în toamnă să fie aprobat de Compania de Drumuri și să înceapă lucrările.

A venit Grindeanu la Ministerul Transporturilor și a aruncat la gunoi acest plan, refuzând sălăjenilor să beneficieze în 2023 de acest tronson de autostradă, o veritabilă centură ce ar scoate traficul de pe drumul național din Poarta Sălajului, Sânmihaiu Almașului, Chendremal sau Zimbor.

Solicităm lui Sorin Grindeanu și coaliției de guvernare să corecteze de urgență această situație absurdă, astfel încât în 2023 să nu inaugurăm o nouă autostradă <muzeu> care se termină în câmp”, a afirmat Horațiu Cosma, într-o postare pe Facebook.

credit foto: pro infrastructura

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *