Sefii deconcentratelor vor fi demisi pana vineri seara

Ordonanta privind deconcentratele e aplicata incepand de joi, deoarece a intrat in vigoare odata cu publicarea in Monitor, si permite inlocuirea tuturor sefilor de servicii, notificarea fiind trimisa acestora in doua zile pentru a respecta atat 30 zile de preaviz, cat si cele 32 zile din ordonanta.
Ordonanta de urgenta care modifica procedurile de conducere a serviciilor deconcentrate a fost publicata in Monitorul Oficial miercuri seara si prevede desfiintarea posturilor de conducere din aceste servicii in termen de 32 zile. Pe de alta parte, statutul functionarilor publici prevede ca, in cazul eliberarii din functia publica, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice. In concluzie, termenul in care actualii sefi de servicii deconcentrate trebuie notificati asupra schimbarii din functie va expira la doua zile dupa publicarea actului normativ, respectiv vineri seara.
Conform actului normativ, urmeaza sa fie schimbati sefii de servicii deconcentrate subordonate Ministerelor Sanatatii, Culturii, IMM, Muncii, Tineretului si Sportului, Finantelor, Agriculturii, Mediului, Secretariatul General al Guvernului, Economiei si Comunicatiilor, incluzand astfel directii si case de sanatate publica, directii de munca, sectii judetene ale Garzii Financiare, directii agricole. Ordonanta afecteaza si inspectorii scolari generali, cei adjuncti si directorul Casei Corpului Didactic, contractele de management educational aflate in derulare incetand in termen de 15 zile.
Pentru serviciile publice deconcentrate, vor fi infiintate functii de director coordonator si director coordonator adjunct, in care numirile vor fi decise pe baza unui proiect de management redactat pe o perioada de maximum patru ani, prin care sa fie propuse solutii de rezolvare a problemelor din domeniu. Va fi incheiat si un contract de management, tot pentru maximum patru ani, cu indicatori de performanta.
Contractul de management va fi asimilat contractului individual de munca, conferind titularului vechime in munca si va putea fi reziliat in cazul neindeplinirii obligatiilor prevazute in document. Directorii vor fi numiti in urma evaluarii cunostintelor si abilitatilor manageriale, prin act administrativ al conducatorului institutiei sau al autoritatii publice ierarhic superioare, iar contractul de management va include atat indicatori specifici de performanta, cat si clauzele contractuale care reglementeaza drepturile si obligatiile partilor.
Proiectele de management elaborate pentru o perioada de maximum patru ani vor include angajamente referitoare cel putin la identificarea problemelor existente in domeniu, imbunatatirea actului managerial, dezvoltarea competentelor profesionale ale personalului din subordine, propuneri de imbunatatire a colaborarii institutionale.
Ordonanta a fost criticata de catre sindicate, care au apreciat ca schimbarea conducerii institutiilor publice deconcentrate va duce la intensificarea coruptiei, Guvernul favorizand astfel anumite afaceri si subordonand politic si economic activitatea institutiilor publice, iar PNL a anuntat se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu acest act normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *