noiembrie 29, 2022

Sefii de la DNA, DIICOT si de la Parchetul General vor fi la mana guvernului

Chiar in ziua in care a implinit sase luni la conducerea Ministerului Justitiei, ministrul Tudorel Toader vine cu propuneri legislative care risca sa scoata din nou oamenii in strada. Toader o ia pe urmele predecesorului sau, Florin Iordacge, care a scandalizat Romania cu Ordonanta 13.

Politicul va avea un amestec evident in actul de justitie, iar separarea puterilor in stat va deveni doar o poveste, atrag atentia mai multi analisti politici. Cea mai contestata propunere e cea potrivit careia presedintele nu va mai numi sefii de la DNA, DIICOT si Parchetul General. De asemenea, se va infiinta o structura noua care-i va urmari penal doar pe judecatori, iar acestia vor fi buni de plata pentru erorile comise in exercitarea profesiei.
Dupa ce a anuntat propunerile, ministrul Tudorel Toader nu a mai fost de gasit. Surse din minister spun ca a plecat in concediu.
Una dintre propunerile cu care vine ministrul Tudorel Toader este faptul ca presedintele tarii nu va mai putea numi sefi la DNA, DIICOT si la Parchetul General. Ministrul a afirmat ca viitorii procurori-sefi vor fi numiti de Sectia de Procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei.
Altfel spus, conducerea acestor institutii va fi numita de un ministru, oricare ar fi el, numit politic. E logic care va fi criteriul primordial pentru numirile procurorilor sefi, dincolo de faptul ca se nasc mari semne de intrebare cu privire la obiectivitatea acestora.
O alta propunere se refera la mandatul acestora, care ar putea fi de 4 ani, nu de 3, ca in prezent. Tudorel Toader a precizat ca presedintele Înaltei Curti va ramâne numit de presedintele României, la propunerea Sectiei de Judecatori a CSM.
Ministrul Justitiei a declarat ca proiectul de lege va fi trimis la Guvern, de unde va ajunge in Parlament, cu promisiunea ca acesta va urma procedura legislativa fireasca, nu prin ordonanta de urgenta.

Opozitia are in plan motiune de cenzura; PSD si UDMR sustin ca totul este OK

Iuliu Nosa, deputat PSD Salaj
“Cu ce s-ar politiza Justitia mai mult decat acum?”

“Eu, personal, ca si multi colegi din PSD, agreez aceste propuneri, pentru ca este nevoie de o reforma in justitie. Aceste propuneri vor face obiectul unor dezbateri publice si parlamentare, pentru a ajunge, apoi, la o forma in care cetateanul sa fie multumit de justitie, o forma care sa reprezinte Romania, nu anumite forte politice trecatoare (…) Cu ce s-ar politiza Justitia mai mult decat acum? Greseala e ca analizam doar situatia de moment, nu vedem si in viitor. Presedintele e apolitic, dar a ajuns acolo dupa un vot politic”, spune Iuliu Nosa, deputat PSD Salaj.

Seres Denes, deputat UDMR Salaj
“Sa fim sinceri… si presedintele e politic ales”

“Cine numeste… nu asta e esenta. Esenta e ca numirile se vor face la propunerea CSM, institutie care are competenta de a tria, a alege. Eu cred ca CSM trebuie sa aiba aceasta atributie. Sa fim sinceri… si presedintele e politic ales. “ntotdeauna, presedintii care au fost alesi au respectat unele interese politice, cu exceptia monarhiei. Romania trebuie sa fie republica parlamentara, iar presedintele sa aiba atributii restranse”, spune Seres Denes, deputat UDMR Salaj.

Lucian Bode, deputat PNL Salaj “Incearca sa isi subordoneze si Justitia, ca sunt putine institutiile care nu sunt politice”

“Vom depune motiune simpla impreuna cu USR la inceputul sesiunii parlamentare. “ncearca sa duca iar Romania in perioada Adrian Nastase. Romania este o tara membra a Uniunii Europene, cu drepturi si obligatii. Atunci nu era, dar s-au schimbat multe din 2004 incoace. Ei incearca sa isi subordoneze si Justitia, ca sunt putine institutiile care nu sunt politice. Eu, personal, cred ca nu vor reusi. Noi, ca partid, vom lupta cu toate armele pentru a bloca adoptarea propunerilor”, declart Lucian Bode, deputat PNL Salaj.

Carmen Olar, presedinte USR Salaj
“Sunt propuneri care distrug independenta puterii
judecatoresti si pun sub semnul indoilelii principiile democratice”

“USR va depune o motiune simpla de cenzura impotriva propunerilor ministrului Justitiei. “n special sunt vizate doua propuneri, aceea de a elimina presedintele din numirea sefilor de parchete si cea de trecere a Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei. Inspectia judiciara va ajunge o arma de presiune asupra magistratilor, iar ministrul numit politic va putea numi procurori care sa raspunda comenzilor politice. Suntem impotriva acestor propuneri care distrug independenta puterii judecatoresti si pun sub semnul indoilelii principiile democratice”, spune Carmen Olar, presedinte USR Salaj.

Directie speciala pentru urmarirea penala a judecatorilor

Pe lista de propuneri a ministrului Justitiei se afla si înfiintarea unei directii noi in cadrul Parchetului de pe langa “nalta Curte de Casatie si Justitie, pe lânga DNA si DIICOT, cu competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru judecatori, indiferent de natura si gravitatea faptelor. Corpul specializat va fi format din 20 de procurori care vor avea aceasta competenta exclusiva.

Tot ca o noutate, Inspectia judiciara nu va mai depinde de CSM, pentru ca va trece si ea la Ministerul Justitiei si va fi o structura cu personalitate juridica.

Judecatorii devin buni de plata daca gresesc

O alta propunere cu care vine ministrul Tudorel Toader se refera la modul in care sunt trasi judecatorii la raspundere pentru faptele lor. Concret, in prezent, legea spune ca statul se poate indrepta impotriva magistratului pentru recuperarea prejudiciului. In noua forma, actiunea statului fata de magistrat devine obligatorie. Mai exact, persoana care a suferit un prejudiciu se indrapta impotriva statului, prin Ministerul de Finante. Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se indreapta obligatoriu cu actiune de despagubire impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit eroarea cauzatoare de prejudiciu.

Justitie revizuita fara consultarea celor implicati

“ntr-o scrisoare deschisa, procurorii DIICOT isi arata îngrijorarea cu privire la neconcordantele dintre modificarile legislative anuntate pentru justitie în ultima perioada si punctele de vedere comunicate de specialistii din justitie, în timpul dezbaterilor pentru modificarea acestor legi.
„Procurorii DIICOT au analizat cu atentie modificarile anuntate de catre ministrul justitiei în cursul acestei zile, tinând cont de faptul ca, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani s-au solicitat magistratilor, judecatori sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare si functionare a justitiei; aceste puncte de vedere, votate în adunarile generale ale magistratilor, nu se regasesc în noul proiect, asa cum a fost prezentat. Deocamdata, în discutii s-a remarcat ca respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publica, nu a fost publicat pe site-ul Ministerului Justitiei si, din pacate, nu reprezinta rezultatul consultarilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crima organizata doresc existenta unei dezbateri reale si a unui dialog permanent între institutiile mentionate mai sus astfel încât produsul legislativ rezultat sa satisfaca exigentele strategiei nationale de dezvoltare a sistemului judiciar asumata de statul român”, spun procurorii DIICOT.
La randul sau, conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a trimis o scrisoare deschisa ministrului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si presedintelui Înaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a semnala o serie de aspecte legate de situatia creata dupa modificarile anuntate de ministrul Tudorel Toader. Directia Nationala Anticoruptie sustine ca nu a luat cunoştinta nici anterior, nici dupa conferinta de presa în care au fost prezentate modificarile la legile Justitiei, de forma scrisa a celor trei proiecte de lege pentru a avea posibilitatea sa le analizeze si sa exprime un punct de vedere pe marginea acestora.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *