Comandanții se remarcă prin specializări și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Porolissum” al județului Sălaj are noi specialiști numiți în funcții de conducere ale structurilor operative.

Centrul Operațional Județean este condus de la 1 iulie de căpitanul Dorin-Vasile Pop, Secția de pompieri Șimleu Silvaniei îl are ca împuternicit pe sublocotenentul Adrian Druțu, Detașamentul de pompieri Zalău este condus de maiorul Cosmin-Ionuț Todoran, iar Secția de pompieri Jibou, de maiorul Marcel Traian Iștoan.

”Domnul căpitan Pop Dorin-Vasile este absolvent al Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, București – Facultatea de Pompieri, promoția 2015, s-a născut la data de  28.12.1991, în localitatea Șimleu Silvaniei. Preocupat permanent de pregătirea sa, a participat la numeroase cursuri și stagii de pregătire profesională, cele mai recente fiind următoatrele: în 2019, la Centrul de Antrenament și Pregătire Siret a participat la Modulul IV de pregătire privind fenomenele termice ale incendiului. În anul 2023 a participat la proiectul Multirisc Modul III la Cursul de pegătire privind identificarea, evaluarea și diminuarea pericolelor de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase- SEVESO Basic, organizat în localitatea Turda. Cu o carieră militară de aproape 10 ani în arma Pompieri, colegul nostru a ocupat anterior mai multe funcții în cadrul unității, din care amintim: din 01.09.2017 a ocupat funcția de adjunct comandant secție la Secția de pompieri Șimleu Silvaniei, până la data de 15.06.2020 când, în urma promovării concursului a fost numit în funcția de comandant secție în cadrul  aceleași subunități. În intervalul 01.08.2022-01.02.2023, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuțiilor funcției vacante de comandant detașament în cadrul Detașamentului de pompieri Zalău, participând de-a lungul timpului cu succes la numeroase misiuni în diferite situații de urgență”, precizează ISU Sălaj.

Dorin Vasile Pop conduce acum Centrul Operațional Județean în urma promovării concursului.

Comandanți tineri și pluri-specializați la Șimleu și Zalău. La Jibou, un comandant devotat

Sublocotenentul Adrian Druțu, împuternicit la comanda Secției Șimleu, are doar 26 de ani și a absolvit Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București, în 2021. În același an a fost încadrat la I.S.U. Sălaj, desfășurându-și activitatea în cadrul Secției de pompieri Șimleu Silvaniei ca adjunct comandant secție.

S-a remarcat de la început prin îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu.

”Pregătirea în domeniul complex al situațiilor de urgență a fost o prioritate. Doar în anul 2023 a participat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, prin proiectul Multirisc Modul III la Cursul de pegătire privind identificarea, evaluarea și diminuarea pericolelor de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase- SEVESO Basic, în sitem online. Iar la Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență Ciolpani a parcurs un curs în cadrul proiectului Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiunile de căutare-salvare și asanarea muniției neexplodate-Resilience. Anul acesta, la Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen, la Buzău, a participat la stagiul de formare Leadership și teambuilding”, spun reprezentanții ISU Sălaj.

Și noul comandat al Detașamentului Zalău este tânăr și pluri-specializat.

Maiorul Cosmin-Ionuț Todoran are 32 de ani și este absolvent în promoția 2015 a Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”.

Este născut la Zalău, iar prima încadrare a sa a fost la I.S.U. Satu Mare în anul 2015. ”Din anul 2017 a fost încadrat la unitatea noastră. Pregătirea profesională a fost o constantă: în anul 2017 la Centrul de Formare Inițială și Continuă a MAI la Orăștie a luat parte la Cursul de perfecționare în specialitatea protecție CBRN- nivel 1, iar în anul 2023 în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, la proiectul Multirisc Modul III participând la Cursul de pegătire privind identificarea, evaluarea și diminuarea pericolelor de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase- SEVESO Basic, organizat în localitatea Turda. Colegul nostru și-a desfășurat activitatea în cei aproape 10 ani de carieră militară dobândind o importantă experiență în cadrul mai multor structuri din care amintim: în anul 2019, în urma promovării concursului a îndeplinit atribuțiile funcției de comandant secție la Secția de pompieri Jibou, iar în perioada 01.08.2022-14.09.2023, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuțiilor funcției de șef Centru Operațional Județean. Începând cu data de 15.09.2023, în urma promovării concursului, el îndeplinește funcția de comandant detașament la Detașamentul de pompieri Zalău”, precizează ISU Sălaj.

La Secția de pompieri Jibou, maiorul Marcel-Traian Iștoan este militarul de 46 de ani care și-a pus propria viață în slujba oamenilor. Absolvent al Universității de Vest Vasile Goldiș Arad, specializarea Administrație Publică, din 2006 a fost încadrat la I.S.U. Sălaj. Un an mai târziu a promovat concursul de trecere în corpul ofițerilor. Este descris drept omul care, în cariera sa militară, și-a îndeplinit cu responsabilitate și devotament atribuțiile funcțiilor, inclusiv cea de adjunct comandant secție în care a fost numit în anul 2009.

”Pregătirea a fost un aspect important pentru colegul nostru, amintim aici: în anul 2013 la Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență Ciolpani a absolvit un curs de dezvoltare în carieră, în anul 2015 a absolvit la ISU Cluj Cursul de prim ajutor de bază, în anul 2018 la Centrul de Antrenament și Pregătire Suceava a participat la “Modulul IV de pregătire privind fenomenele termice ale incendiului”, precizează sursa citată.

Noul comandant al Secției Jibou a promovat concursul pentru funcție la data de 1 mai 2024.