septembrie 29, 2023

Secerişul orzului e peaproape

0

Din informaţiile primite de la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Sălaj, aflăm că in maximum două săptămani va incepe secerişul la orz şi orzoaiaca de toamnă. Agricultorii sălăjeni au cultivat 300 de hectare cu orz şi 102 hectare cu orzoaică. Cateva recomandări la inceput de campanie credem că vor fi binevenite pentru fermieri.
Recoltarea orzului pentru boabe şi a orzoaicei presupune: strangerea la timp şi fără pierderi cantitative şi calitative a producţiei de boabe; asigurarea pentru sămanţă a unui material cu insuţiri biologice superioare; eliberarea terenului la timp pentru a putea executa lucrările de pregătire a solului in condiţii optime şi a se crea premisele necesare culturilor următoare.
Recoltarea orzului trebuie făcută la inceputul coacerii depline, deoarece intarzierea recoltării determină mari pierderi datorită ruperii rahisului şi căderii spicelor la orz, iar la orzoaică, datorită scuturării boabelor de la baza spicelor. Din acest considerent, recoltarea orzului se face cand umiditatea boabelor scade la 18 la sută, cu condiţia uscării imediate a boabelor pană la umiditatea de 14 la sută. orzoaica se recoltează aproape de maturitatea deplină, pentru a obţinu un produs cu cantităţi cerute de industria berii. Recoltarea orzului şi a orzoaicei trebuie incheiată in două-trei zile, pentru a preintampina pierderile. procentul de boabe este de 40-48 la sută.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut