Plătim costurile pentru canalizare. Din luna iulie, factura de apă va creşte cu aproximativ cu 25 la sută pentru abonaţii Companiei de Apă Someş SA, care continuă in paralel campania de debranşări pentru a-i determina pe zălăuani să accepte facturarea la comun.
Plătim costurile pentru canalizare. Din luna iulie, factura de apă va creşte cu aproximativ cu 25 la sută pentru abonaţii Companiei de Apă Someş SA.
Compania de Apă a anunţat că de la 1 iulie va majora tariful pentru apa potabilă şi canalizarea menajeră. Astfel, pentru un metru cub de apă, vom plăti 2,39 lei, faţă de 2,19 lei cat este in prezent. Taxa de canalizare a apei menajere va creşte de la 1,24 lei la 2,05 lei pe metru cub. La aceste preţuri se adaută TVA-ul. Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Zalău a Companiei de Apă Someş, ne-a declarat că incă din 2008 se cunoştea graficul majorării tarifelor pentru apă şi canalizare, ca urmare a condiţionărilor prevăzute prin acordurile de imprumut cu BERD şi BEI de la care Compania de Apă Someş, a solicitat credite pentru cofinanţarea programelor de investiţii (SAMTID, ISPA, POS Mediu) care au fost atrase pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă-canal. Preţurile se vor majora in fiecare an, la 1 iulie, pană in 2013, cand un metru cub de apă canalizată şi epurată se va taxa la fel ca aceeaşi cantitate de apă potabilă consumată, a adăugat Zaharia.
Orăşenii dau mai mult pe canal
Potrivit lui Zaharia, in municipiu şi in oraşe apa canalizată se calculează la fiind 100 la sută din apa potabilă contorizată, iar in mediul rural apa canalizată menajeră se calculează ca fiind 80 la sută din apa potabilă consumată. „In mediul urban apa potabilă consumată merge şi pe canal, in aceeaşi catitate, pentru că se consideră că oamenii mai aduc dinafară lapte, sucuri şi altele care ajung tot la canal. Pe cand, in mediul rural apa consumată de animale sau care se foloseşte pentru irigaţii nu merge pe canal”, a explicat Zaharia algoritmul de calcul al taxei pentru canalizare.
Canalizare nouă, intreţinere mai scumpă
După cum ştim, in ultima perioadă, Compania de Apă a reabilitat reţeaua de canalizare din Zalău şi celelalte oraşe din judeţ. Drept consecinţă, apa menajeră nu se va mai deversa in Valea Zalăului şi in cursurile de apă din imprejurimile celorlalte oraşe ci va fi condusă in staţia de epurare. Directorul Companiei de Apă Şomeş Zalău ne-a explicat că au sosit trei autospeciale noi care vor curăţa permanent reţeaua de canalizare şi vor acţiona atunci cand sunt pericole de blocaje a reţelei. Majorarea cu aproape 50 la sută a tarifului la canalizare se datorează creşterii costurilor de intreţinere a canalizării.
Costuri mai mari cu 50 la sută
Ultimele reglementări interne ale Companiei de Apă Someş au umflat semnificativ factura la apă. O familie cu doi copii care consumă 10 metri cubi de apă pe lună plătea inainte 42,5 lei. Odată cu trecerea consumului la comun se mai adaugă la plata facturii intre cinci şi zece lei – taxa reprezentantului legal care adună banii. De la 1 iulie, costul consumului creşte la 55 de lei, de la 42,5 lei. In total, familia va plăti pentru apă intre 60 şi 65 de lei. Noile preţuri au fost aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi urmează să fie aprobate şi de Asociaţia regională pentru dezvoltarea infrastructurii din bazinul hidrografic Someş – Tisa.
Se scumpeşte apa
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...