Se reduce varsta de pensionare. Proiectul legislativ a fost adoptat in Parlament

Un proiect de lege care prevede reducerea varstei standard de pensionare cu patru luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite, a fost adoptat marti, 15 octombrie 2019, in unanimitate, de Camera Deputatilor.
Propunerea legislativa amendeaza dispozitii ale Legii 263/2010, propunandu-se acordarea unei perioade suplimentare la vechimea in munca, de patru luni, pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca, reducerea varstei standard de pensionare incepand cu primul an de stagiu de cotizare realizat in aceste conditii.
Astfel, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite sau in conditii speciale se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca, care constituie stagii de cotizare in conditii normale si anume patru luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca, fata de trei luni cat se prevede in prezent.
Aceste schimbari vor rezolva problematica actuala privind conditiile grele, deosebite de munca. Munca desfasurata in astfel de conditii impune si obliga la un efort sporit si un grad de pericol profesional suplimentar, au explicat initiatorii.
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare, prevazute de lege.
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.