ianuarie 28, 2023

Se redeschide urmărirea penală în dosarul polițistului zălăuan care a împușcat un tânăr

Urmărirea penală în dosarul polițistului din cadrul Serviciului Rutier Zalău, care, în luna august, a împușcat un tânăr, pasager într-o mașină care nu a vrut să oprească la semnal, va fi redeschisă cu privire la infracţiunea de tentativă la omor calificat, au decis, vineri, judecătorii de la Tribunalul Sălaj.

În primă fază, cauza privitoare la polițistul care a tras focurile de armă în încercarea de a-l opri pe șofer, iar un glonț l-a nimerit accidental pe tânărul de pe bancheta din spate, a fost clasată.

Vineri, 28 octombrie, judecătorii de la Tribunalul Sălaj au dispus redeschiderea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de tentativă la omor calificat, în baza unei ordonanțe emise de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

“Ia act de renunțarea la excepția invocată intimatul M. G., prin apărător ales, privind tardivitatea plângerii formulate de către N. A. M. împotriva soluției de clasare dispusă prin pct. 2.3. din dispozitivul rechizitoriului întocmit la data de 17.08.2022 în dosarul nr. 582/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Admite cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În baza art. 335 C.p.p., constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr. 64/II/2/2022 din data de 26.09.2022 emisă de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj în dosarul nr.582/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi confirmă redeschiderea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de tentativă la omor calificat, prev. de art.32 alin.1 C.p. rap. la art.188 alin.1, art.189 al.1 lit. c) C.p. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, prevede hotărârea definitivă pronunţată în camera de consiliu vineri, 28 octombrie, la Tribunalul Sălaj.

Asta înseamnă că procurorii sălăjeni vor redeschide urmărirea penală cu privire la infracţiunea de tentativă la omor calificat. De reținut însă că redeschiderea urmăririi penale nu înseamnă că polițistul zălăuan va fi cercetat, automat, pentru săvârșirea acestei infracțiuni.

În noaptea de 12 spre 13 august, în jurul orei 3.00, un tânăr de 20 de ani, din Mineu, comuna Sălățig, aflat pe bancheta din spate a unui autoturism, a fost împușcat de polițistul M.G. de la Biroul Rutier, după ce șoferul a refuzat să oprescă la semnal. Incidentul a avut loc pe drumul de la Zalău spre Cehu Silvaniei.

S-au tras peste 25 de focuri de armă, unele în aer, altele spre autoturism, în încercarea polițiștilor de a-l opri pe șoferul fugar.

Un glonț l-a nimerit în coloana vertebrală pe tânărul de pe bancheta din spate. Rana provocată l-a lăsat paralizat de la brâu în jos, cu șanse minime de a mai putea să meargă vreodată.

”După ce polițiștii au primit un apel prin 112 în care se reclama faptul că un autoturism circulă haotic de pe o banda pe alta pe un bulevard din Zalău, toate echipajele s-au mobilizat pentru identificarea șoferului. La scurt timp, autoturismul a fost reperat de un echipaj de ordine publică, iar la semnalele polițiștilor șoferul a accelerat, și-a continuat drumul, chiar cu riscul de a-i lovi pe polițiști.

Imediat după, un alt echipaj rutier a format un baraj în încercarea de a-l opri. Și de această dată, unul dintre polițiști a fost nevoit să sară în scuar pentru a nu fi luat pe capotă.

Din acest moment, și după ce deja exista confirmarea că autoturismul are aplicate plăcuțe cu numere de înmatriculare false, au fost anunțate și echipajele din județ pentru a oferi sprijin.

Au urmat zeci de kilometri de goană prin localitățile din județ, cu foarte multe momente critice, în care șoferul fugar ce rula cu viteză era pe punctul să producă mai multe accidente grave, punând în pericol atât pe ceilalți șoferi și pietoni.

În tentativele disperate de a-l opri, unul dintre echipaje a încercat să depășească autoturismul și să îl determine să oprească în siguranță, dar șoferul fugar a virat de mai multe ori stânga, pentru a scoate autospeciala de poliție în afara carosabilului.

În final, polițiștii au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare și au tras peste 25 de cartușe în aer pentru a-l soma să oprească, iar apoi văzând că își continuă goana periculoasă ultimele cartușe le-au tras spre roțile autoturismului, fără ca șoferul să dea semne că se conformează.

După ce a văzut că are mai multe echipaje pe urmele sale, șoferul fugar a ieșit de pe carosabil și a intrat într-o pădure, pe un drum foarte accidentat. Chiar dacă pe moment i-au pierdut urma, datorită mobilizării exemplare a polițiștilor, au găsit autoturismul abandonat și l-au identificat la scurt timp pe șofer care a fugit.

Motivul acestei goane dramatice l-a reprezentant alcoolemia de 0,83 mg/alcool în aerul expirat, faptul că nu deținea permis de conducere, că a condus un autoturism neînmatriculat și că a condus un autoturism cu numere false. Pe parcursul urmăririi însă, pentru faptul că și-a expus cei doi prieteni, care erau pe bancheta din spate, riscului de a fi împușcați s-a reținut și infracțiunea de tentativă la omor. Iar pentru că a încercat să îi ia pe capotă pe polițiștii care i-au efectuat semnalele de oprire, se impune și reținerea infracțiunii de ultraj.

Apreciem intervenția promptă și implicarea de care au dat dovadă colegii noștri ca să oprească o tragedie pe care acest șofer inconștient putea să o genereze, având în vedere starea psiho-fizică în care se afla, dar și faptul că era capabil de orice pentru a scăpa de poliție.

Drept dovadă, unul dintre prietenii lui, a ajuns să fie rănit de un glonț în timpul urmăririi, lucru pe care șoferul și l-a asumat în momentul în care nu doar că a urcat băut la volan, dar a și refuzat să oprească preț de mai mulți kilometri când a fost somat prin cartușele trase în aer de polițiști”, relatau, atunci, reprezentanții Sindicatului Europol.

Șoferul fugar, în vârstă de 21 de ani, tot din Mineu, vecin de stradă cu victima, a fost arestat preventiv imediat după incident. Acesta este acuzat de conducerea unui vehicul fără permis, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, tentativă la omor calificat.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut