Se poate cumpăra vechime în muncă până în 2023

0
491

Vin vești importante pentru românii aflați în prag de pensionare. Mai precis, completarea stagiului de cotizare la pensia de stat ar putea fi o măsură disponibilă până în 31 august 2023, conform unui proiect de lege care a trecut de votul decisiv al Camerei Deputaților, urmând să fie promulgat de către președintele țării.

Documentul legislativ pentru aprobarea OUG 163/2020, ce conține mecanismul prin care cei interesați pot să își completeze stagiul de cotizare, până la 31 august 2021, prelungește termenul-limită pentru cumpărarea vechimii în muncă până la 31 august 2023. Acest lucru înseamnă că, până va intra în vigoare noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), mai exact în data de 1 septembrie 2023, românii vor putea să-și umple golurile pe care le au în vechimea în muncă, necesară pentru stabilirea pensiei.

Această facilitate a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a desfășurat pe o perioadă limitată, mai exact în lunile noiembrie-decembrie 2010 și în perioada octombrie 2016-decembrie 2018.

Conform OUG 163/2020, o persoană nepensionată poate cumpăra vechime pentru pensie, pe baza unui contract încheiat cu Casa Județeană de Pensii, pentru o perioadă anterioară, de maximum 6 ani. Contractul pentru cei maximum 6 ani poate acoperi anumite perioade de timp, mai exact perioade dintre data la care solicitantul în cauză a împlinit 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Prevederile proiectului nu sunt aplicabile în momentul de față. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Reamintim faptul că, până la intrarea în vigoare a prevederilor acestui act, încheierea unui contract și plata sumelor aferente perioadelor care se doresc a fi completate trebuie să se facă până în data de 31 august 2021.

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

În prezent, valoarea contribuțiilor de asigurare socială este de 588 de lei pe lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.