Se modifică statutul polițistului

Se modifică statutul polițistului. Apar reguli atât cu privire la admiterea în sistem, cât și referitoare la modalitatea de ocupare a posturilor de conducere. În 7 mai, Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii privind Statutul polițistului, care aduce o serie de schimbări.

Potrivit Sindicatului Europol, care a sintetizat modificările propuse, la concursul de admitere în instituțiile de învățământ ale MAI vor putea participa și candidații cu tatuaje pe corp, singura restricție fiind pentru cei cu tatuaje pe față, gât sau alte zone ale capului.

O altă noutate este că se va legifera acordarea gradului profesional în funcție de vechimea în MAI și pentru absolvenții  Academiei de Poliție, forma de învățământ la zi. Momentan se acordă doar pentru polițiștii care urmează cursuri la Academia de Poliție la frecvență redusă.

Apare și obligativitatea îndeplinirii tuturor condițiilor de ocupare prevăzute în fișa postului în cazul împuternicirii pe funcție, față de situația actuală când trebuie îndeplinită doar condiția de studii.

Mai mult, la concursul pentru ocuparea postului de conducere/execuție vacant se introduce obligativitatea înregistrării și audio și video, față de situația de acum, când poate fi aleasă doar o singură formă.

Se introduce posibilitatea decontării cheltuielilor de asistență juridică și după ce a fost desfășurat procesul penal/civil, în termen de 3 ani,  față de situația actuală când se pot deconta doar pe timpul cât polițistul are calitate în dosar.

Proiectul reintroduce ”atenționarea” polițistului, ca măsură administrativ-preventivă, după ce este efectuată cercetarea disciplinară, neavând efecte asupra raporturilor de serviciu ale polițistului. Momentan, pot fi dispuse sancțiuni precum mustrarea, diminuarea drepturilor salariale sau amânarea înaintării în gradul profesional următor.

Se introduc noi condiții de îndeplinit pentru membrii Consiliului de Disciplină, fiind asigurată participarea echitabilă a membrilor colectivului, prin raportare la numărul de desemnări anterioare.

Același document dă posibilitatea modificării raporturilor de serviciu prin mutare, delegare, detașare sau împuternicire și atunci când polițistul e cercetat disciplinar, procedura continuându-se la noua unitate, față de situația actuală, când nu se pot modifica raporturile de serviciu pe timpul cercetării disciplinare.

În plus, se legiferează situația răspunderii materiale a polițistului, asta după ce, în 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională OUG nr. 121/1998, actul normativ prin care polițiștii erau cercetați administrativ.

    Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *