februarie 5, 2023

Se modifică baza de calcul pentru contribuția la pensii

Având în vedere dispozițiile Hotărârii de Guvern nr. 1071/2021, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de 2.550 lei.

Asta înseamnă că baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială în baza Legii nr. 263/2010 va fi și ea modificată. Aceasta se stabilește în funcție venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei.

În consecință, începând cu data de 1 ianuarie 2022, contribuția minimă lunară la asigurările sociale de stat în cazul contractului de asigurare este de 638 lei pe lună (2.550 lei X 25% = 638 lei).

Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială se modifică, din inițiativa asiguratorului, respectiv a Casei Județene de Pensii Sălaj, prin notificarea asiguratului ori de câte ori venitul lunar asigurt este mai mic decât nivelul minim de 2.550 lei.

De asemenea, salariul minim brut pe țară garantat în plată de 2.550 lei se va utiliza și în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza O.U.G. nr. 163/2020 privind cumpărarea de vechime în muncă, începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Noul salariu minim nu are implicații în ceea ce privește contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 1 ianuarie 2022.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut