Aeroportul Internaţional Cluj deserveşte o arie de acoperire extinsă, cu o populaţie de până la 4 milioane de persoane pe o rază de 200 de kilometri, dintre care 1 milion pot ajunge la aeroport în mai puţin de 1 oră.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca intră în proces de modernizare, după ce, miercuri, 2 noiembrie, s-au semnat contractele de finanțare pentru două proiecte importante care vor spori siguranța pasagerilor și vor duce la creșterea gradului de securitate a operațiunilor aeroportuare.
„Sunt două proiecte cu o valoare totală de 43,6 milioane euro (finanțate prin FEDR) și care trebuie să fie finalizate în 2023. Primul proiect (7,6 milioane de euro) presupune dotarea aeroportului cu: echipamente și porți pentru detecția metalelor, echipament pentru detecția urmelor de explozibili, echipament de scanare cu raze X, sistem de examinare a persoanelor.
Al doilea proiect (36 milioane de euro) vizează achiziționarea unor echipamente multifuncționale pentru siguranța activității aeroportuare, printre care: echipament pentru îndepărtarea cauciucului de pe pistă, turn mobil de iluminat cu led, tocător pentru materiale vegetale”, a explicat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Aeroportul de la Cluj, al doilea din țară ca număr de pasageri
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj începând cu anul 1997, este al doilea aeroport al ţării din punctul de vedere al numărului de pasageri, după Compania Națională Aeroporturi Bucureşti, și primul aeroport regional din România.
Aeroportul Internaţional Cluj deserveşte o arie de acoperire extinsă, cu o populaţie de până la 4 milioane de persoane pe o rază de 200 de kilometri, dintre care 1 milion pot ajunge la aeroport în mai puţin de 1 oră.
În 2017, pentru prima dată, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a atins numărul de 2.000.000 de pasageri. În anii 2017, 2018 și 2019, Aeroportul Internațional Cluj a înregistrat un trafic record de aproximativ 3 milioane de pasageri anual, care au ales să călătorească spre 45 de destinații din 20 de țări, zborurile fiind operate de 10 companii aeriene.
La nivelul anului 2021, în contextul pandemiei de SARS CoV-2 care a afectat grav traficul aerian, Aeroportul Internațional Cluj și-a păstrat prima poziție în clasamentul aeroporturilor regionale din România, având aproximativ 1.460.000 de pasageri.
La finele anului 2021, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual.
Cum era de așteptat, dezvoltarea traficului aerian al Aeroportului Internaţional Cluj din ultimele 2 decenii a contribuit decisiv la ascensiunea oraşului Cluj-Napoca ca pol de dezvoltare economică, socială, academică, medicală, sportivă sau cultural-artistică a României.