Drumurile din Țara Silvaniei se modernizează datorită unui contract de 83,8 milioane de euro, semnat de Consiliul Județean Sălaj și ADR Nord-Vest, în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027.

Pentru cei 79 de kilometri de drum județean, vor fi reabilitate structurile rutiere și podurile, iar pentru pietoni, vor fi extinse trotuarele sau traseele dedicate acestora.

Drumurile implicate în procesul de reabilitare și modernizare se află pe raza localităților Chendrea – Gălpâia – Zalha – Bezded – Cernuc – Bogdana – Buciumi – Agrij – Românaşi – Halmășd – Cerâșa – Cosniciu de Jos – Ip – Zăuan Băi – Camăr – Nușfalău – Boghiș – Valcău de Jos – Petrindu – Tămașa – Cuzăplac – Almașu – Babiu – Mesteacănu.

Siguranța rutieră va fi de asemenea îmbunătățită prin elementele nou-construite sau reabilitate, precum cele 11 poduri sau cele 43 de stații pentru transportul interjudețean. Pentru autovehiculele electrice sunt prevăzute 2 stații de încărcare rapidă, și datorită acestui proiect de infrastructură rutieră, numărul de mașini care vor străbate drumurile județene incluse în planul de modernizare va crește cu 50%, până la 7500 de mașini pe zi. Iar cei aproape 75,000 de turiști care vor să viziteze siturile arheologice sau alte obiective turistice din județ, acest proiect este o veste excelentă, care va permite ca toate excursiile sau drumețiile care se vor face prin Țara Silvaniei să se realizeze în condiții de siguranță maximă.

Tot datorită acestui proiect, conexiunea între județul Sălaj și județele Bihor, Cluj, Satu-Mare sau Maramureș va fi îmbunătățită și incluse în rețeaua TEN-T a drumurilor modernizate printr-o finanțare europeană.

„La finalul proiectului, preconizat pentru decembrie 2029, toată comunitatea din județ, dar și din regiune va beneficia de un sistem de drumuri reabilitate și modernizate, care vor aduce un plus de valoare în tot ceea ce înseamnă transport sigur, timp economisit și turiști mulțumiți de faptul că pot vizita Țara Silvaniei într-o manieră care să cinstească bogățiile din zonă”, spun reprezentanții ADR Nord-Vest.