Se majorează tichetele pentru donatorii de sânge

Ministerul Sănătății vrea să încurajeze populația să doneze sânge, la nivel național înregistrându-se pe toată perioada anului o lipsă acută de donatori. Astfel că propune majorarea valorii tichetelor de masă pentru donatori, de la 9,57 de lei/tichet, la 40 de lei pentru un tichet.

Cum un donator primește la fiecare donare șapte tichete valorice, valoarea totală a tichetelor va crește de la 67 de lei, la 280 de lei.

„În temeiul atribuțiilor prevăzute la art. 55 lit. f) din Titlul II «Programele naţionale de sănătate» al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, structura din cadrul Ministerului Sănătății responsabilă de elaborarea şi coordonarea programelor naţionale de sănătate propune ministrului Sănătăţii măsuri pentru îmbunătățirea derulării programelor naţionale de sănătate. Se propune mărirea valorii tichetului de masă pentru donatorii de sânge de la 9,57 lei/tichet la 40 lei/ tichet”, scrie în documentul oficial publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, iar donatorii sunt așteptați să doneze sânge și să contribuie la salvarea de vieți omenești.

Vă reamintim că tichetele valorice nu sunt singurul beneficiu pe care-l are un donator. Acesta primește un set de analize gratuite la fiecare donare, reducere cu 50 la sută a abonamentului pentru transportul local pentru luna în care donează sânge, precum și o zi liberă de la locul de muncă.

Beneficiile incontestabile sunt cele morale, bucuria sufletească de a fi salvat mai multe vieți din cei 450 de mililitri de sânge recoltat. Iar unii pacienți chiar au nevoie de sânge pentru a putea supraviețui.

De peste 10 ani se organizează, periodic, campanii de donare. În ultimii ani, se organizează și caravane ale donării, echipe ale Centrului de Transfuzie Sanguină ajungând în satele Sălajului pentru a facilita accesul donatorilor la acest tip de serviciu. Autoritățile încearcă să găsească diferite modalități de a încuraja creșterea numărului de donatori de sânge.

La nivelul întregii țări, sângele transfuzat reprezintă o problemă reală pentru sectorul de sănătate, majorarea valorii tichetelor fiind binevenită pentru resuscitarea segmentului ”transfuzii sanguine”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *