Pe șantierul recent deschis pe DJ 109P: DN 1H – Halmășd – Cerâșa – Cosniciu de Jos – Ip – Zăuan Băi – Camăr – limită județ Satu Mare, constructorul execută, în prezent, o serie de lucrări. Zilele acestea, muncitorii se ocupă de trasarea drumului, semnalizare rutieră, frezare asfalt, excavare structură rutieră existentă în vederea realizării noului sistem rutier, săpături pentru realizarea zidului de sprijin.

Drumul Județean 109P are o lungime totală de circa 24 de kilometri, fiind reabilitat și modernizat în cadrul unui proiect cu finanțare europeană derulat de Consiliul Județean Sălaj.

Contractul de proiectare, asistență tehnică și execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 109P, tronson care leagă DN 1H, la Halmășd, de limita cu județul Satu Mare, a fost semnat în anul 2022, cu SC Dimex-2000 Company SRL. Bugetul total al proiectului este de 101 milioane de lei (TVA inclus) și va fi gata în termen de 3 ani și trei luni de la semnarea contractului.

Sectorul de drum trece prin satele Halmășd, Cerâșa, Cosniciu de Jos, Ip, Zăuan Băi și Camăr, se intersectează cu două drumuri naționale – DN 1H și DN 19B, dar și cu cinci drumuri comunale – DC 934, DC 93, DC 96, DC 101 și DC 100.

Principalele intervenții la drum vizează refacerea suprafeței carosabile, reabilitarea podețelor, amenajarea de șanțuri si rigole carosabile, realizarea accesului la proprietăți, amenajarea stațiilor de autobuz, precum și lucrări pentru siguranța circulației.

„Banii europeni nerambursabili sunt o resursă extrem de importantă pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei zone, asigurarea unui echilibru social și economic și creșterea calității vieții cetățenilor. Întrucât ne dorim să atingem o rată cât mai mare de absorbție a acestor fonduri, eforturile noastre se îndreaptă spre pregătirea de proiecte mature pentru momentul în care vor fi lansate ghidurile și vor fi deschise liniile de finanțare. Această abordare ne va permite să reducem considerabil timpul aferent procedurilor birocratice și, implicit, să eliminăm eventualele întârzieri. Un astfel de proiect este și cel privind reabilitarea și modernizarea DJ 109P, arteră cu o lungime de circa 24 km, ce asigură legătura între DN 1H și județul Satu Mare”, declara Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, la momentul semnării contractului.

În noiembrie 2023, administrația județeană a recepționat lucrările la drumul județean 109P Camăr – limită județ Satu Mare, cu o lungime de 4 kilometri, fiind oferită astfel locuitorilor celor două județe, Sălaj și Satu Mare, o nouă cale rutieră de transport. Investiția a costat circa 9,77 milioane de lei, iar lucrările la tronsonul dintre Camăr și limita cu județul Satu Mare completează, practic, investițiile derulate acum de administrația județeană pentru reabilitarea și modernizarea DJ 109P, între Halmășd și Camăr.