Se inchid scolile

Suparati ca li se taie oricum din salarii, profesorii salajeni au decis sa-si ia zilele libere fara plata si sa-i trimita acasa pe elevi. O parte din scoli se inchid inca de astazi, conform programarii facute de liderii sindicali, restul optand pentru devansarea cu o saptamana a vacantei de iarna, asa cum a “dictat” Ministerul Educatiei.
Nehotarate daca sa asculte de indicatiile Ministerului Educatiei ori de cele ale liderilor sindicali, scolile din Salaj au amanat pana ieri luarea unei decizii cu privire la modul in care vor fi luate zilele de concediu fara plata prevazute de Legea nr.329.2009. Nehotararea s-a transpus si intr-o lipsa de unitate, perioada in care urmeaza sa fie luate libere variind aproape de la o scoala la alta.
Potrivit datelor centralizate ieri la Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj, din 63 de unitati cate trimisera optiunile (aproximativ jumatate din totalul scolilor cu personalitate juridica din judet), 49 au decis sa mearga pe varianta propusa de minister, si anume sa ia o zi libera fara plata in 30 noiembrie, iar in perioada 14 – 18 decembrie sa mai fie luate inca cinci zile, devansandu-se astfel cu o saptamana vacanta de iarna. 11 scoli din cele 63 au decis, in schimb, sa aleaga varianta propusa de sindicat, adica sa intre de astazi in vacanta, cursurile urmand sa fie reluate in 7 decembrie. Restul de trei scoli au optat pentru alte variante, cum ar fi luarea tuturor zilelor fara plata in perioada vacantei de iarna sau diminuarea cu doua ore a programului zilnic.
In Zalau, majoritatea unitatilor de invatamant au ales sa respecte indicatiile ministerului de resort. Este si cazul Colegiului National “Silvania”, directorul Vasile Bulgarean apreciind ca varianta propusa de minister “este o solutie proasta, dar in conditiile date este cea mai buna”. Aceeasi solutie a fost adoptata si de Liceul Pedagogic “Gheorghe Sincai”, desi – dupa cum ne-a declarat directorul Laura Crisan – nu toti profesorii au fost de acord cu ea. In schimb, la Grupul Scolar “Mihai Viteazul”, consiliul profesoral a decis ca pe luna noiembrie sa fie luate, incepand de maine, trei libere fara plata, adica in zilele de 26, 27 si 30 noiembrie. In perioada 15 – 18 decembrie profesorii de aici isi vor lua alte patru libere fara plata, directorul Ioana Cornea precizand ca din calculele facute de profesori rezulta ca pentru diminuarea salariala ceruta de lege sunt suficiente sapte zile neplatite, cumulat pe cele doua luni.
Inscrierile pentru bacalaureat, suspendate de vacanta?
Reprezentantii sindicatelor din invatamant continua sa sustina ca varianta propusa de minister si, intr-o anumita masura, chiar impusa scolilor, incalca mai multe legi in vigoare, incepand chiar cu Legea 329, care lasa la latitudinea scolilor modul in care se face diminuarea cheltuielilor cu salariile. Mai mult – sustin sindicatele – perioada impusa pentru zilele libere din luna decembrie, 14 – 18 decembrie, este chiar perioada in care, conform metodologiei elaborate chiar de minister, elevii de clasa a XII-a ar trebui sa se inscrie la bacalaureat, aceasta suprapunere dand peste cap pregatirile pentru examen.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *