Se imparte in Salaj mancarea de pomana trimisa de Bruxelles

 De la Prefectura aflam ca o mare parte din alimentele oferite de Uniunea Europeana drept ajutor salajenilor saraci trebuie sa soseasca în județ saptamâna viitoare. 

Astfel, în comunele Bobota și Buciumi transportul cu alimente va sosi pe data de 13 iulie, pe data de 14 iulie ajutoarele vor ajunge în Crasna, Hida și Nușfalau, iar pe 15 iulie în Crișeni, Dobrin, Horoatu Crasnei, Salațig și Vârșolț. Asta nu însemna ca în acele zile se vor și distribui. Primariile vor anunța programul și locul de distribuire.
Și la Zalau un transport cu ajutoare va sosi pe data de 13 iulie, dar ele nu vor fi distribuite cetațenilor pâna când nu va veni întreaga cantitate de alimente, pentru a nu se crea aglomerație și cozi.

Doar doua primarii din județul Salaj au început distribuirea alimentelor europene pentru persoanele nevoiașe. Este vorba despre Primariile din comunele Pericei și Napradea.
La Pericei, spune primarul Boncsidai Csaba, acțiunea de distribuire a alimentelor se afla spre final. Din cele 842 de persoane îndreptațite a primi ajutoare, 92 la suta și le-au ridicat pâna ieri. Au fost și persoane care s-au înscris pe liste suplimentare.
La Napradea, din 600 de persoane, aproximativ 400 au primit deja pechetele, afirma prim-edilul comunei, Vasile Fodor.
Persoanele nevoiașe din celelalte comune și orașe ale județului mai pot aștepta. 17 august este termenul final pâna la care firma distribuitoare trebuie sa finalizeze acțiunea de distribuire a ajutoarelor alimentare în Salaj. Pâna atunci, saracii județului nu vor muri de foame, pentru ca e vara și-și mai pot umple stomacul cu o ciorba de ștevie, cu o mâncarica de urzici, cu macriș și alte verdețuri care nu costa bani. stop_coloana

Pomana de la UE nu se moștenește

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene “persoanele care la data distribuției ajutoarelor alimentare aparțin categoriilor eligibile, dar nu figureaza pe listele de distribuție vor fi adaugate de autoritațile locale pe aceste liste cu anexarea documentelor justificative”. Pe de alta parte, moștenitorii beneficiarilor înscriși pe listele inițiale și care au decedat pâna la data distribuirii ajutoarelor, nu pot primi ajutoarele la care ar fi avut dreptul beneficiarii respectivi pâna la deces.

Unul din patru salajeni este pândit de inaniție

Prefectura spune ca numarul salajenilor îndreptațiți sa primeasca alimente europene este de 59.996. Cu certitudine acest numar a crescut odata cu aprobarea listelor suplimentare. Așadar peste 60.000 de nevoiași salajeni se vor hrani o perioada cu alimente facute cadou de UE. Asta înseamna ca unul din patru salajeni este pândit de inaniție. De fapt ajutoarele europene ar fi trebuit sa fie distribuite în decembrie anul trecut, dar saracia tot așa de lucie este și acum ca atunci. Mai bine mai târziu decât niciodata.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *