In cei aproximativ 50 de ani de existenta, cladirea din centrul orasului care gazduieste Institutia Prefectului nu a suferit tare multe interventii. “n aceste conditii, autoritatile s-au gandit ca nu ar fi rau sa acceseze fonduri europene pentru a reabilita constructia. E vorba de un proiect de anvergura, costurile fiind estimate la peste un milion de euro.
Atat prefectul Marin Nitu, cat si seful Serviciului Management institutional din cadrul Prefecturii, Mircea Ciocian, spun ca ar fi fost pacat sa rateze o posibilitate de finantare aparuta anul trecut pe POR, mai ales ca e una dintre putinele linii de finantare unde Institutia Prefectului poate fi beneficiar eligibil.
De altfel, Prefectura Salaj e singura din tara care a aplicat pentru astfel de fonduri. Potrivit acestora, e vorba de o finantare flexibila, in baza careia se pot face numeroase lucrari la cladire, nu doar izolare energetica, acea anvelopare care se face in prezent la blocuri.
Contributia beneficiarului ar fi doi la suta, iar restul de 98 la suta ar fi bani de la Uniunea Europeana.
Prefctura vrea sa scape de factura
de 35.000 de lei numai pentru caldura
Planurile sunt marete. Se intentioneaza schimbarea geamurilor, izolarea termica a imobilului, dar si inlocuirea completa a sistemelor actuale care furnizeaza caldura, energie electrica si apa calda.
Mircea Ciocian, cel care se ocupa indeaproape de proiect, spune ca actuala centrala e depasita, iar inlocuirea ei ar elimina o sursa de poluare. Aceasta va fi inlocuita fie cu o pompa sau cu o baterie de pompe termice, care sa furnizeze aer cald iarna si aer rece vara, ori cu convectoare, in functie de recomandarile specialistilor. Se urmareste astfel si reducerea cheltuielilor cu incalzirea, in conditiile in care, in lunile de iarna, factura la gaz a institutiei ajunge la 35.000 de lei.
Pe partea de energie electrica, necesarul ar putea fi acoperit aproape in totalitate cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Sistemul de iluminat va fi si el schimbat, urmand sa se treaca pe tehnologia cu led, care e mai ieftina si mai usor de controlat. Apa calda menajera va fi obtinuta tot cu ajutorul panourilor.
Oricum, planul e intr-o faza incipienta. Partea de birocratie va mai dura pana la sfarsitul anului. Iar in cazul in care proiectul va fi aprobat, lucrarile vor demara undeva in cursul anului viitor. Cat priveste durata acestora, vorbim de cel putin doi ani de zile, spune Mircea Ciocian.