Fondul forestier al județului Sălaj este de aproximativ 97 de mii de hectare și reprezintă circa 25 la sută din suprafața județului, procent care ne plasează sub media națională.
Programul de regenerare a pădurilor, derulat primăvara aceasta de Direcția Silvică Sălaj, cuprinde o suprafață totală de 150 de hectare. Se vor face împăduriri pe 18 hectare, iar regenerări naturale pe 132 de hectare. De asemenea, în vederea consolidării plantațiiilor înființate anii trecuți, se vor efectua lucrări de completare a regenerărilor pe 4 hectare în fondul forestier.
Datele au fost prezentate de reprezentanții instituției, în cadrul ședinței Colegiului prefectural de marți, 25 aprilie.
Puieții necesari pentru efectuarea lucrărilor sunt produși în pepinierele proprii ale Direcției Silvice. În această primăvară, se vor folosi peste 110 mii de puieți din speciile gorun, stejar pedunculat, stejar roșu, cer, fag, salcâm, paltin, frasin, ulm și tei.
Potrivit instituției, valoarea totală a lucrărilor care se vor efectua pe întreaga perioadă a acestui an depășește două milioane de lei.
Pentru a promova activitățile de împădurire, Direcția Silvică a încheiat, în 2023, un număr de 21 de parteneriate cu școli, diverse organizații și instituții publice.
De altfel, în perioada 15 martie -15 aprilie, Direcția Silvică Sălaj marchează în fiecare an „Luna plantării arborilor”.
În România, prima manifestare de acest gen s-a desfășurat în 1901, iar în 1933 evenimentul a fost marcat prin 8.000 de serbări ale sădirii arborilor, cu participarea a peste două milioane de cetățeni.
Tradiția s-a reluat după anul 1989, iar până în 2008, anual, a fost marcată „Luna pădurii”. Din 2008 încoace, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, manifestarea se desfășoară sub denumirea „Luna plantării arborilor”.
Direcția Silvică Sălaj are în subordine Ocolul Silvic Almaș, Ocolul Silvic Cehu Silvaniei, Ocolul Silvic Ileanda, Ocolul Silvic Jibou, Ocolul Silvic „Măgura” Șimleu Silvaniei.
În momentul de față, administrează 64.953 de hectare de fond forestier, din care 28.883 de hectare sunt în proprietatea publică a statului, iar 36.110 hectare sunt fond forestier proprietate privată (persoane fizice și juridice, UAT-uri, composesorate).