octombrie 1, 2022

Se dublează pragurile pentru achizițiile directe

  • Pragurile pentru achiziţiile publice directe pentru lucrări şi pentru bunuri şi servicii se dublează, potrivit unei propuneri legislative aprobate săptămâna trecută de Senatul României. Dacă modificarea va fi votată și de Camera Deputaților, instituțiile publice vor putea face cumpărături pentru servicii de până la 270.000 de lei și lucrări de până la 900.000 de lei, fără licitație.

Senatul a adoptat miercurea trecută un proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale şi Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu un amendament admis în comisiile de specialitate care prevede dublarea pragurilor pentru achiziţiile publice directe de la 450.000 la 900.000 de lei pentru lucrări şi de la 135.000 la 270.000 de lei pentru bunuri şi servicii, potrivit Agerpres.

Modificările au fost votate cu 60 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” și 20 de abţineri.

„Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei”, prevede amendamentul admis la comisiile juridică şi economică, adoptând un raport comun de admitere.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PSD, PNL şi UDMR, adică de coaliția de guvernare, în timp ce parlamentarii Opoziției – USR acuză că modificările aduse legii sunt rușinoase.

Însă, legea mai prevede, potrivit unui alt amendament admis, că mecanismul de control asupra achizițiilor directe ale autorităților publice rămâne Curtea de Conturi.

Modificările mai au de trecut și de votul Camerei Deputaților, Senatul fiind primă cameră sesizată pe acest proiect. Abia după adoptarea ei și în forul legislativ decizional va merge la promulgare și va intra în vigoare.

Scandal la vot între USR și partidele de la Putere

Simona Spătaru, senator USR, a criticat în plen iniţiativa legislativă pentru lipsă de transparenţă, afirmând că proiectul de act normativ blochează activitatea antreprenorilor mici, pentru că banii „vor pleca la firmele de partide”.

„Ce înseamnă dublarea pragurilor la achiziţii directe? Înseamnă că orice autoritate contractantă poate să cumpere de 50.000 de euro, fără să anunţe pe nimeni în piaţă, prin decizie total netransparentă. Este un act normativ ruşinos, este un act normativ care va sărăci autorităţile şi comunele şi oraşele mici, pentru că tot ce înseamnă economie medie, oameni care ar putea să devină antreprenori, care să poată să facă vânzare de bunuri şi servicii şi lucrări de sume mici, dar pentru ei mari, pentru că au doi-trei-patru-cinci angajaţi, toţi aceşti operatori economici sunt blocaţi, pentru că banii vor pleca la firmele de partide. O să votăm împotrivă”, a declarat înaintea votului parlamentarul USR.

Acuzațiile nu s-au lăsat fără replici din partea grupurilor parlamentare ale PSD și PNL. Senatorul Radu Oprea, liderul grupului parlamentar PSD, i-a sugerat colegei sale de la USR să citească Directiva 24 a Parlamentului European, pentru a constata că există pragul de 5 milioane de lei (un milion de euro) la achiziţii, afirmând că performanţa primarilor USR este la fel de „deplorabilă”, indiferent de dublarea sau nu a pragului la achiziţii. „Faptul că România are o altă opţiune pentru praguri este voinţa decidenţilor, a colegilor care veţi vota astăzi, şi desigur, nu pot să nu mă gândesc la faptul că, indiferent dacă se dublează, nu se dublează pragul, lipsa de performanţă a primarilor USR va fi la fel de deplorabilă. Mie îmi pare rău că nu pot să facă nimic în localităţile pe care le gestionează, dar noi încercăm să-i ajutăm legislativ (…). Este o iniţiativă legislativă care a suscitat mare interes, pentru că erau nişte praguri ridicate pentru achiziţiile publice (…) Noi vom susţine această iniţiativă”, a precizat miercuri, Radu Oprea.

Senatorii liberali au declarat că votează legea, o lege mult aşteptată de administraţiile publice locale și asupra căreia au fost enorm de multe discuţii. ”Trebuie să terminăm odată cu faptul că îi considerăm pe cei care lucrează în administraţiile publice hoţi. Cei care sunt aleşi şi cărora electoratul le-a dat votul de încredere cred că sunt responsabili şi instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria. Curtea de Conturi a fost totalmente de acord cu fiecare amendament adus acestei legi, cred că este o lege bună pentru că preţurile au crescut foarte mult şi era obligatoriu să mărim pragurile”, a precizat senatorul liberal Sorin Bumb.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.