noiembrie 27, 2022

Se da lege. O categorie de angajati nu mai pot fi dati afara

Astfel, disponibilizarea functionarilor publici care mai au trei ani pana la pensie va fi interzisa.
De asemenea, autoritatile nu vor putea da afara niciun functionar care are 10 ani vechime in sistem, potrivit unui proiect de lege aflat pe ordinea de zi la Camera Deputatilor.
Patru deputati PSD-ALDE au decis sa mareasca numarul privilegiilor acordate functionarilor publici, interzicand autoritatilor sa le reduca posturile celor care mai au trei ani pana la pensionare si celor care au implinit 10 ani in functie.
"In caz de disponibilizare in urma reorganizarii autoritatilor sau institutiilor publice, functionarii publici care se apropie de varsta de pensionare raman, dupa o viata de munca, pana la pensionare, fara un venit care sa le asigure nivelul minim de trai. Stim, de asemenea, ca dupa varsta de 55 de ani, pe acesti cetateni nu-i mai angajeaza niciun operator economic", motiveaza deputatii emiterea actului normativ.
Potrivit Statutului functionarului public, in prezent, desfiintarea postului unui functionar public trebuie urmata, obligatoriu, de o redistribuire a acestuia de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Redistribuirea trebuie facuta in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice din aceeasi localitate sau dintr-o localitate aflata la o distanta de pana la 50 km de localitatea de domiciliu sau in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice din alt judet sau aflate la o distanta mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu, doar la cererea functionarului public. Totodata, redistribuirea functionarilor publici se face intr-o functie publica de aceeasi categorie, clasa si acelasi grad profesional cu functia publica detinuta anterior.
Astfel, proiectul legislativ de la Camera Deputatilor prevede faptul ca nu pot fi desfiintate posturile ocupate de functionarii publici care au o vechime totala de cel putin 10 ani de activitate in oricare autoritate sau institutie publica si care au obtinut, la evaluarea performantelor profesionale individuale in ultimii 5 ani, calificativul "foarte bine".

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *