noiembrie 26, 2022

Se da ceasul inapoi. Vom dormi cu o ora mai mult

In noaptea de sambata spre duminica, 26 spre 27 octombrie, trecem la ora de iarna, adica ora 4.00 AM devine ora 3.00 AM.
Deoarece ceasul este dat inapoi cu o ora, duminica, 27 octombrie, va fi cea mai lunga zi din an: 25 de ore. Specialistii sustin ca avem nevoie de aproximativ o saptamana pentru a ne adapta la ora de iarna. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglari hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscuta si drept "hormonul somnului".
Inca de anul trecut s-a vorbit insa sa se renunta la schimbarea orei. Decizia definitiva nu a fost inca luata, asa incat cel putin anul acesta si la anul se va continua aceasta practica. Astfel, vom reveni la ora de vara, cand ceasurile se dau inainte cu o ora si ora 3:00 devine ora 4:00, in ultimul weekend din martie 2020, adica in noaptea de 28 spre 29 martie 2020.
La alegere:
Parlamentul European a votat in martie 2019 pentru a se renunta la ora de vara, la nivelul Uniunii Europene. Masura va intra in vigoare in anul 2021. Concret, tarile care vor sa mentina ora de vara vor face o ultima schimbare in ultima duminica din martie 2021.
Tarile care vor sa ramana la ora de iarna vor face trecerea la ora de iarna in ultima duminica din octombrie 2021. Romania inca nu a luat o decizie, daca va pastra ora de vara sau ora de iarna. Tarile din Uniunea Europeana trebuie sa hotarasca si sa anunte Comisia Europeana, pana in aprilie 2020, daca aleg sa faca pentru ultima oara trecerea la ora de iarna sau la cea de vara.
Mersul trenurilor:
Trenurile care se vor afla in circulatie dupa ora 4.00 a noptii de sambata spre duminica vor opri in statiile stabilite, unde vor ramane pana la ora de plecare conform noii ore a Europei Orientale.
"In noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019, cand ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale. Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4 AM, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie", arata CFR Calatori.
Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale oficiala se face in aceeasi zi de 27 octombrie 2019, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa orele din Mersul de tren in vigoare.
"Inainte de efectuarea calatoriei, CFR le recomanda pasagerilor sa se asigure ca au bilet, pentru evitarea taxarii suplimentare in tren corespunzatoare rangului de tren si zonei kilometrice si/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementarilor in vigoare", se arata in comunicatul CFR calatori.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *