Se caută soluții pentru dezvoltare economică sustenabilă în Sălaj

0
266

În vederea identificării celor mai eficiente soluții pentru o dezvoltare sustenabilă a economiei sălăjene, bazate pe identificarea problemelor și nevoilor reale ale mediului de afaceri local, administrația județeană a încheiat un parteneriat de cooperare cu structuri reprezentative ale mediului de afaceri.

Parteneriatul, care așază la aceeași masă Consiliul Județean, Camera de Comerț și Industrie Sălaj, Clubul Oamenilor de Afaceri Silvania și Organizația Patronilor Sălaj, vizează stabilirea unor direcții comune pentru a eficientiza sprijinul acordat de administrația județeană antreprenorilor și firmelor private din județul Sălaj.

„Cadrul european de programare al fondurilor pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027, prin care se implementează politicile Uniunii Europene, este reprezentat de documente strategice și regulamente ce stabilesc alocarea fondurilor europene pe baza priorităților identificate de către fiecare stat membru – cu nivelurile teritoriale aferente. Acestor priorități europene care vor beneficia de finanțare în viitoarele programe europene, ne propunem să introducem complementar prioritățile de investiții identificate la nivel județean în funcție de nevoile și specificul teritorial, proiecte prioritare pentru care există posibilitatea de a nu
se încadra printre prioritățile finanțate din fonduri europene, însă având o contribuție semnificativă pentru actorii sociali și economici din județ și dezvoltarea teriorială a județului Sălaj. În acest context, prioritizarea investițiilor publice și private la nivelul județului, precum și actualizarea unor documente strategice județene cu orizont mediu și lung de implementare, trebuie
să se bazeze pe un proces participativ de analiză, care să aibă ca fundamente parteneriatul și consultarea publică, asigurând astfel, transparența și predictibilitatea acțiunii publice, pe de o parte pentru actorii socio-economici interesați, iar pe de alta, pentru decizia de realizare a unor noi investiții pe raza unității administrativ-teritoriale”, spun reprezentanții Consiliului Județean.

Propunerea de actualizare a Acordului pentru consolidarea relațiilor de cooperare interinstituțională, încheiat între județul Sălaj și structurile asociative ale mediului de afaceri din județ, ce se va afla în 28 aprilie pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean, este necesară datorită faptului că au apărut schimbări la nivelul reprezentanților legali ai unora dintre părți.

Odată cu această actualizare, consilierii județeni își vor da acordul și pentru funcționarea Comisiei Economice Consultative, un mecanism care are drept scop formarea unor opinii, fundamentarea și elaborarea unei strategii coordonate pentru o dezvoltare economică inteligentă și sustenabilă a județului, atragerea de noi investitori, dezvoltarea antreprenoriatului și susținerea acțiunilor de interes comun cu impact pozitiv asupra calității vieții locuitorilor județului. Această comisie se va întâlni trimestrial și se va urmări modul în care se pun în practică propunerile și soluțiile agreate. Membrii nu vor fi remunerați pentru această activitate.

De altfel, o primă întâlnire de lucru în actuala formulă a avut loc în 31 martie, printre temele abordate numărându-se creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, amenajarea unui parc industrial, dezvoltarea infrastructurii, extinderea rețelelor de utilități și promovarea producătorilor locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.