Salajenii dornici sa munceasca in strainatate au ocazia sa mearga la sigur, cu acte in regula


Chiar si in perioada de criza angajatorii straini inca mai au locuri de munca vacante disponibile pentru romani. In prezent, oferta lor prin portalul EURES Romania, care promoveaza locurile de munca vacante transmise Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) de catre serviciile publice europene de ocupare se ridica la 139 de posturi, majoritatea in domeniul medical. Nu putem sa nu observam ce salarii ofera europenii in comparatie cu cele din Romania si nu e de mirare ca tot mai multi medici pleaca din tara.
Cele mai multe posturi sunt in Germania, unde se cauta 50 de medici specialisti carora li se ofera un salariu cuprins intre 3.600 si 5.600 euro brut pe luna si 30 de asistente medicale si infirmiere, leafa lunara pentru acestea fiind cuprinsa intre 1.400 si 2.400 de euro brut. Spania solicita 30 de medici specialisti, castigul anual ridicandu-se la 47.000 de euro brut, iar orele de garda se platesc suplimentar.
Tot de medici de specialitate (radiolog, nefrolog, anestezist, cardiolog etc.) este nevoie in Franta, aici fiind 16 posturi vacante, salariul minim lunar fiind 4.300 de euro, iar maximul 9.260 euro. Portugalia cauta doi medici neuropsihologi carora le promite un venit de 3.000 euro pe luna plus alti 500 de euro bonus. Italienii au pus la bataie un post de ingrijitor de batrani pentru 6-700 de euro net pe luna. In afara sistemului de sanatate, mai sunt 10 locuri vacante pentru electricieni, in Cipru.
Salajenii interesati de aceste locuri de munca pot obtine mai multe informatii de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj sau chiar de pe portalul EURES al ANOFM. Pana acum, potrivit purtatorului de cuvant al AJOFM Salaj, Florica Breban, 46 de persoane s-au inregistrat in baza de date a agentiei, de la inceputul anului, ca fiind in cautare de loc de munca in strainatate, majoritatea pentru agricultura. Insa nu au indeplinit toate conditiile solicitate de angajatorii straini, ori nu au fost multumiti de conditiile de munca oferite.