Un medic poate castiga de cel putin zece ori mai mult in strainatate
Desi e criza, angajatorii straini inca mai au locuri de munca vacante pentru care cauta muncitori din alte state comunitare printre care si Romania. Potrivit lui Romeo Sarca, directorul coordonator al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, in continuare cei mai cautati sunt medicii in aceasta perioada. Din 111 locuri de munca disponibile peste granite, cu contract de munca, aproape toate sunt in sanatate. Iar salariile oferite nici nu se compara cu cele pe care doctorii din spitale le au in tara.
Germania cauta 50 de medici specialisti si 30 de asistenti medicali generalisti. Pentru medici salariul oferit este cuprins intre 3.600 si 5.600 de euro brut pe luna, iar asistentilor li se acorda intre 1.400 si 2.400 euro brut lunar.
De 20 de doctori specialisti are nevoie Spania, leafa pe care o acorda angajatorul strain ridicandu-se la 47.000 de euro brut pe an. Un doctor oculist, oftalmolog este cautat de Slovenia, salariul lunar brut ajungand la 4.000 de euro. In Marea Britanie sunt disponibile si pentru salajeni cate un post de medic anestezist, medic urgente (pentru 54.900 – 81.550 lire brut pe an), medic rezident, doi asistenti medicali (30.000 – 40.000 de lire brut pe an) si trei posturi de ingrijitoare de copii care pot castiga 65 de lire brut pe saptamana.
Doar Norvegia ofera un loc de munca ce nu are legatura cu sanatatea sau cu asistenta sociala, si anume un post de programator, salariul urmand a fi negociat.
Joburile oferite prin reteaua EURES sunt sigure. Cei care doresc un loc de munca in strainatate pot sta de vorba cu un consilier EURES, la AJOFM Salaj fiind in persoana lui Lucian Sabadus. Acesta este specializat in probleme de mobilitate a fortei de munca si poate fi contactat si pe mail la sj_eures@ajofm.anofm.ro. Prin aceasta retea oricine isi poate cauta un loc de munca in statele UE si Elvetia.