In invatamantul salajean sunt, la aceasta data, 276 de posturi didactice vacante. Din experienta anilor trecuti, la acestea se vor adauga, in septembrie, inca pe-atatea, ca urmare a plecarii in concedii de studii sau de maternitate a dascalilor titulari.
Desi numarul dascalilor salajeni care s-au prezentat la concursul de titularizare l-a depasit cu mult pe cel al posturile disponibile in invatamantul din judet, repartizarile din ultimele doua saptamani n-au reusit sa rezolve problema catedrelor vacante. Potrivit datelor primite de la inspectorul de resurse umane din cadrul Inspectoratului Scolar, Viorel Lungu, dupa repartizarea titularilor si a suplinitorilor care au luat peste 5 la titularizare au mai ramas neocupate nu mai putin de 276 de posturi. E-adevarat, insa, ca doar 153 dintre acestea sunt posturi complete, restul fiind fractiuni de norma.
Cele mai multe posturi ramase neocupate sunt la specializarea educatoare in limba romana, unde sunt vacante 23 de catedre, motivul pentru care acestea n-au fost luate de nimeni fiind plasarea lor in localitati izolate, mai greu accesibile ca transport, din judet: Doh, Hasmas, Dragu, Mal, Bodia, Cizer, Aleus, Fantanele si altele. Acelasi este si motivul pentru care la invatatori, unde au fost sase candidati pe un loc, au ramas, totusi, neocupate, trei posturi – unul in Podisu (comuna Ileanda), Iaz (Plopis) si Motis (Cehu Silvaniei). Un numar relativ mare de posturi libere, neocupate, in general, tot din cauza locatiei scolii, mai sunt si la alte specializari: limba franceza – opt, franceza-engleza – tot opt, limba romani – sase si istorie-geografie – cinci.
De asemenea, cu un mare numar de posturi neocupate a ramas Liceul de Arta ^Ioan Sima^ din Zalau, 20, situatia fiind pusa de Viorel Lungu pe seama crizei de profesori de specialitate (muzica, arte si altele asemenea), dar si din cauza rezultatelor foarte slabe ale putinilor candidati care s-au incumetat sa participe la titularizare.
Toate aceste posturi vor putea fi ocupate in septembrie, cand la repartizare vor participa, insa, si dascalii care au luat sub cinci la titularizare, necalificatii si pensionarii.