decembrie 1, 2022

Se cauta ‘cobai’ pentru testarea medicamentelor

Regulile moralei sunt provocate la limita cinsimului. Se cauta “voluntari”, care, pentru sume cuprinse intre 900 si 2.000 de lei poti deveni “cobai” pentru testarea unor medicamente. 

Iar intr-un Salaj bantuit de saracie nu-i greu sa gasesti amatori de riscuri, contra cost, gata sa recurga la o cascadorie medicala pentru cativa bani.
Pentru aceste studii sunt cautate mai ales persoane tinere, sanatoase, care sa fie dispuse sa-si testeze limitele organismului, in conditiile in care nu se cunosc prea multe despre ce efecte adverse pot avea substantele active ale medicamentelor.
Compania farmaceutica romaneasca Terapia din Cluj Napoca cauta voluntari pe care sa testeze reactiile administrarii unor medicamente.
Un reprezentant al companiei abordeaza telefonic persoane tinere, mentionand ca numarul este generat aleatoriu de un soft, si le solicita acordul pentru a participa la “studii clinice in domeniul farmaceutic”.
Doritorilor li se spune ca vor trece prin cateva testari medicale, apoi vor trebui sa stea internati cateva zile, iar la final vor primi “recompensa” pentru ca si-au expus corpul si sanatatea la tratament.
Reprezentanta companiei a spus in cazul de la care am pornit ca este vorba despre un studiu pentru testarea unui produs menit sa inlocuiasca aspirina.
“n Cluj au aparut o serie de clinici private care testeaza diverse medicamente, iar studentii sunt cei mai predispusi sa accepte sa se ofere drept “cobai”, din lipsa de bani.
Cercetarea unui medicament, inainte de a ajunge pe piata, se întinde pe durata a zece ani. “n primii patru ani se fac teste pe animale, potrivit Adevarul. Urmeaza apoi obtinerea autorizatiei, dupa care se fac studii clinice, cu subiecti umani, in patru etape. Prima etapa implica un numar mic de subiecti sanatosi, cu ajutorul carora se stabilesc dozele tolerate ce vor fi administrate in etapele urmatoare. Apoi, pe un numar de 100 – 250 de pacienti care sufera de o anumita afectiune sunt evaluate eficienta medicamentului si efectele secundare. Etapa a treia consta in efectuarea de studii comparative ce se desfasoara la scara larga, pe sute si chiar mii de pacienti voluntari. ”n ultima faza, medicamentul a fost deja autorizat si, în continuare, se deruleaza noi studii pentru a identifica posibile indicatii terapeutice noi, pentru a observa cum reactioneaza in combinatie cu alte molecule sau ce efecte adverse ar putea genera in diverse situatii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *