Scumpirile lui 2010

Dupa belsugul din perioada Sarbatorilor, romanii vor fi nevoiti sa intoarca foaia chiar de la inceputul anului viitor: in 2010 se scumpesc produsele alimentare, tigarile, alcoolul, carburantii, dar si diverse servicii. Asta, in timp ce salariile in sistemul bugetar vor fi inghetate, cu posibilitatea unor indexari cu rata inflatiei doar in cazul companiilor de stat profitabile. Nici in mediul privat nu se anunta vremuri bune, relateaza Mediafax, citand o analiza publicata in presa centrala.
In cazul produselor alimentare, laptele si branzeturile vor costa cu 3-8 la suta mai mult, dupa cum au declarat recent Reprezentantii Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui. Cresterea preturilor este o consecinta a majorarii accizelor la carburanti si electricitate, dupa ce cursul de schimb la care se calculeaza aceste impozite a crescut cu 14 la suta, la care se mai adauga scumpirea cu 20-25 la suta a materiei prime din import. Preturile acestor produse nu vor creste brusc din prima zi a anului viitor, ci treptat, in doua-trei transe, de la jumatatea lunii ianuarie pana in martie.
Romanii vor suporta preturi marite si in cazul carnii de pui. Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania a anuntat majorarea cu 20-30 la suta a preturilor din luna ianuarie, pentru a compensa anularea subventiilor in domeniu.
Mai mult vor costa si legumele si fructele, de la mijlocul lunii februarie, ca urmare a scumpirii carburantilor, dar si a deprecierii leului, pentru ca peste 70 la suta din aceste produse sunt aduse din import. Fructele si legumele se vor scumpi astfel cu 7-10 la suta, intr-un scenariu optimist, dupa cum au declarat recent pentru Gandul reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. Pe cale de consecinta, si pretul conservelor, dulceturilor si compoturilor va urca cu acelasi procent.
Si painea se va scumpi cu 5-10 la suta in primul trimestru al anului viitor, din cauza cresterilor de preturi inregistrate pe piata cerealelor de import.
Pe langa acestea, romanii vor cheltui mai mult si pe vicii, din cauza cresterii accizelor, dar si a noului curs de schimb la care acestea se calculeaza. Din ianuarie, pachetul de tigari va costa zece lei, dupa ce pretul a urcat lent in ultimele luni din 2009. Pana la jumatatea anului se vor scumpi si bauturile spirtoase: preturile vor creste cu 4-6 la suta la aperitive si cu 6-8 la suta la brandy, vodca si bauturi cu peste 38 de grade concentratie de alcool.
Tot majorarea accizelor este cauza scumpirii cu 5-7 la suta a preturilor la pompa, pana la o medie de 4,2 lei/litru. Posesorii de masini vor fi greu incercati astfel, la scumpirea carburantilor adaugandu-se cresterea cu 40 la suta a pretului pentru politele de raspundere civila auto obligatorie (RCA). Nu sunt excluse cresteri de tarife si la electricitate, posibil o indexare cu o parte din inflatie, au declarat in urma cu cateva zile oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *