După ce ani de zile agricultorii au mers pe pierdere, anul acesta părea că norocul este de partea lor, mai ales că la nivel naţional producţia de porumb a fost una foarte bună. Dacă ne raportăm la crescătorii de animale, creşterea preţurilor la cereale işi are insă şi reversul medaliei. Şi creşterea preţurilor la carburanţi a afectat sectorul zootehnic.
Adevăratele preţuri – la sfarşitul iernii
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Sălaj, tehnicianul Mirecea Pop are o teorie aparte despre evoluţia preţurilor la furaje. In opinia sa adevăratul preţ al furajelor nu se cunoaşte decat spre sfarşitul iernii, cand nutreţurile sunt pe terminate pentru mulţi crescători de animale, iar iarba n-a dat colţul incă. El consideră că şi fără scumpirea carburanţilor cerealele şi furajele ar fi crescut la preţ. „Pentru cei care sunt nevoiţi să cumpere aproape totul din piaţă şi mai duc in spate şi credite bancare, situaţia nu e deloc bună”. Discutand cu ing. Nicolae Ţap, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Sălaj despre soarta crescă- torilor de oi din judeţ, acesta afirmă că situaţia nu e pe roze, dar nici nu s-a ajuns la răul cel mare.
Preţul laptelui nu acoperă cheltuielile
Incă inainte de a ieşi la pensie educatoarea Maria Cobarzan din Horoatu Crasnei s-a apucat de zootehnie. Ca să vorbim de rentabilitate, Maria Cobarzan spune că laptele ar trebui să plece din fermă cu cel puţin 1,5 lei pe litru. Astăzi fermierii vand laptele la 70-80 de bani litru şi nici nu primesc banii la timp. De pildă Maria Cobarzan are de primit de la o fabrică de lapte din Sălaj 30 de milioane de lei vechi. Şi asta de vreo doi ani.
La limita supravieţuirii
Pentru crescătorii de suine din Cehu Silvaniei infiinţarea unei fabrici de nutreţuri concentrate este aur curat. Vasile Maghiar, unul dintre fermieri, imi spune că oricat ar fi de scump porumbul, ovăzul sau graul prin darea in folosinţă a fabricii preţul furajului se va reduce la aproape jumătate. Intermediarii şi fiscalitatea excesivă, importul de carne de porc, sistarea exportului, plus sistarea unor subvenţii fac ca cele patru ferme de creştere şi ingrăşare a porcilor să… supravieţuiască. Am ajuns ca tăraţele să fie mai scumpe decat graul…
Scumpirea furajelor dăramă zootehnia
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...