ianuarie 29, 2023

Scumpirea energiei electrice poate afecta și alimentarea cu apă

Într-un comunicat de presă, Asociaţia Română a Apei (A.R.A.) se arată foarte îngrijorată și alarmată de “creşterea continuă şi necontrolată a tarifelor la energia electrică aplicate de furnizori, înregistrându-se şi majorări de 4 până la 5 ori ale acestora”.

Această creştere are, potrivit ARA, consecinţe imediate și grave asupra serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare: creşterea inevitabilă a tarifelor la serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare pentru recuperarea creşterii cheltuielilor înregistrate, cauzată direct de creşterea tarifelor la energia electrică aplicate de furnizori; o parte dintre operatorii de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare va trebui să îşi ajusteze strategiile de tarifare aprobate pentru proiectele derulate prin programele cu finanţare europeană, pentru a asigura, în acelaşi timp, şi plata împrumuturilor presupuse de cofinanţarea acestor proiecte; reducerea investiţiilor din surse proprii pentru a acoperi creşterea de costuri cu energia electrică, în loc să se ajusteze tarifele, aşa cum fusese prevăzut în strategiile de tarifare.

“Membrii A.R.A., operatorii de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare, chiar dacă au asigurat ori asigură şi plata împrumuturilor necesare cofinanţării proiectelor derulate anterior prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) şi aflate în curs de derulare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), au menţinut tarifele serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare în limitele aprobate.

Din cauza exploziei prețurilor la energia electrică din România, se estimează necesitatea majorării cumulate a tarifelor serviciilor de alimentare cu apă şi, respectiv, de colectare, transport şi epurare a apelor uzate.

Asociaţia Română a Apei face apel ferm la autorităţile competente cu atribuţii în domeniul reglementării tarifelor la energia electrica să ia măsuri imediate de stopare a creşterii tarifelor aplicate de furnizori. În caz contrar, operatorii de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare vor fi puşi în situaţia să restricţioneze sau să întrerupă furnizarea alimentării cu apă potabilă şi, respectiv, colectarea, transportul şi epurarea apelor uzate în localităţile deservite, cu consecinţe incontrolabile asupra sănătăţii publice şi protecţiei mediului. E timpul să se intervină rapid pentru ca lucrurile să nu scape de sub control!”, scrie în comunicatul de presă semnat de Dr. ing. Ilie Vlaicu, preşedintele Asociaţiei Române a Apei.

Asociaţia Română a Apei (A.R.A.) este o organizație profesională care reuneşte cei 43 operatori regionali de servicii de alimentare cu apă și de canalizare din România, cei 2 operatori municipali mari din Bucureşti şi Ploieşti şi trei operatori locali de dimensiune medie/mică, membrii săi având o cotă de peste 90% din piața serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare din România; peste 90 de persoane juridice, în principal producători şi importatori de materiale şi echipamente, şi, respectiv, constructori din sectorul apei; peste 125 de persoane fizice, cu preocupări specifice sectorului de alimentare cu apă şi de canalizare, dintre care peste 30 aparţin sau au legătură cu mediul universitar / academic / cercetare.

La nivel național, operatorii de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare asigurau, la sfârşitului anului 2020, servicii de alimentare cu apă potabilă pentru 13 936 918 de locuitori; de colectare, transport şi epurare a apelor uzate pentru 10 794 270 de locuitori şi operau sisteme de alimentare cu apă potabilă şi, respectiv, de colectare, transport şi epurare a apelor uzate în 1,299 de unităţi administrativ-teritoriale.

Operatorii Regionali – membri A.R.A. au derulat proiecte prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) în valoare de circa. 4,1 miliarde euro și au în derulare proiecte prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) în valoare de peste 9,4 miliarde euro.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut