ianuarie 28, 2023

Scumpirea combustibilului vine din 15 septembrie si aduce cu ea o suma de probleme

 

rn

Scumpirea combustibilului nu se aplica de vineri, adica de la 1 septembrie, asa cum s-a anuntat initial, dar nici mult nu intarzie. Nu toate masurile, directivele, hotararile celor din Palatul Victoria se realizeaza la timp, ba destule nu se realizeaza. Numai ca daca e vorba de o scumpire, poti paria pe ea. 

rn

Guvernul Tudose a decis printr-o ordonanta ca accizele pentru benzina si motorina se majoreaza cu 32 de bani; cu 0,16 lei litrul incepand din 15 septembrie si cu inca cu 0,16 lei litrul incepand cu 1 octombrie.
Chiar daca in urma cu o luna Calin Popescu Tariceanu spunea ca aceasta marire a accizelor nu se va resimti la populatie, transportatorii sunt se parere ca se contureaza o noua etapa neagra pentru ei si sugereaza ca nu exista alta cale decat scumpirea tuturor produselor. Orice eurocent diferenta in costul operational influenteaza direct competitivitatea companiilor romanesti din transporturile terestre, mutand totodata consumul de carburant, in afara tarii, bugetul de stat pierzand astfel sume importante.
De pilda, Marian Hertan, de la societatea de transport Hertan Forest din Zalau, spunea ca prea putin il afecteaza majorarea carburantilor, pentru ca masinile lui alimenteaza din strainatate. Si-mi exemplifica faptul ca un litru de benzina in Spania sau in Luxemburg costa 0,92 – 0,95 euro. Pentru un camion, aduce economii de 450 de lei o singura alimentare.
Desigur, nu-i de acord cu majorarea accizelor, pentru ca asta duce atat la scumpirea transportului marfii, cat si a transportului calatorilor.
Emil Ardelean, presedintele Sindicatului Soferilor din Salaj, s-a consolat cu gandul ca nu poti opri foamea guvernantilor de a acapara bani din orice. El spune ca s-ar putea sa fie afectate si salariile soferilor, insa prea putin, pentru ca e lipsa acuta de soferi in Europa.
Andreea Paul, presedintele organizatiei INACO (Initiativa pentru Competitivitate), declara ca "scumpirea energiei si majoratea taxelor pe carburanti este cel mai usor mod de a aduce bani la buget".
Cert este ca cresterea accizei la combustibil anuntata de Guvernul Tudose este o noua dovada a disperarii ce a cuprins coalitia PSD – ALDE. care au realizat ca nu pot duce la indeplinire promisiunile electorale cu care si-a inselat propriul electorat. Guvernul incearca sa acopere o parte din gaurile care le-a facut pana acum, de vreo opt miliarde de lei, generate de cheltuielile crescute si nesustenabile. O astfel de decizie pune economia tarii intr-un pericol major.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut